دکتر ارتوپد دست و مچ دست در شیراز
اگر به دنبال دکتر متخصص ارتوپد دست و مچ دست در شیراز هستید می توانید به کلینیک دکتر زهره عشقی متخصص ارتوپدی و طب فیزیکی مراجعه کنید.
دست، مچ دست و آرنج تعداد زیادی مفاصل کوچک دارند که با همکاری با هم حرکت دست را امکان پذیر می کنند. دست ها و مچ دست ها به ما امکان کار کردن، بازی کردن و انجام فعالیت های روزمره را می دهند. حرکات ظریف دست برای نخ کردن سوزن یا بستن بند کفش ضروری است.
دست از استخوان ها، مفاصل، رباط ها، تاندون ها، ماهیچه ها، اعصاب، پوست و رگ های خونی تشکیل شده است. آسیب یا بیماری در هر یک از این ساختارها می تواند باعث آسیب دست و مختل شدن فعالیت های روزانه شود.
نحوه تعامل دست و مچ به یکپارچگی و عملکرد رباط ها، تاندون ها، ماهیچه ها، مفاصل و استخوان ها بستگی دارد.
ایجاد مشکل در هر یک از اینها می تواند بر عملکرد اندام فوقانی تأثیر گذاشته و باعث اختلال در انجام کارهای خانه و محل کار و کاهش کیفیت زندگی فرد شود.
دست انسان ساختار بسیار پیچیده و ظریفی دارد. جراحی دست، چه برای درمان شکستگی، آرتریت یا بدشکلی ها باشد، نیاز به یک رویکرد جراحی کاملا متفاوت دارد و باید توسط یک جراح دست و مچ واجد شرایط انجام شود.
در روش های سنتی جراحی دست، کل دست، مچ دست و ساعد درمان می شود. کل ناحیه دست به عنوان یک واحد عمل می کند و ناکارآمدی یک جزء از این واحدکلی، نیاز به بررسی همه جانبه دارد.
آن دسته از جراحان ارتوپدی که به دنبال گرفتن مدرک جراحی دست و مچ هستند، باید یک سال آموزش اضافی ببینند.
مشکلات دست و مچ دست اغلب طیف وسیعی دارد. این موارد از ناراحتی های جزئی مانند سندرم تونل کارپال تا عارضه های شدیدی مانند شکستگی یا پارگی رباط را شامل می شود. آسیب های ورزشی، مانند پیچ خوردگی و کشیدگی نیز شایع است.
کار دکتر متخصص ارتوپد دست و مچ دست در شیراز
در بیشتر موارد، جراح ارتوپد دست در اولین ویزیت بیمار را معاینه فیزیکی می کند.
جراح بر اساس سابقه پزشکی بیمار، علت آسیب و سایر عوامل تاثیرگذار، مشکل بیمار را تشخیص می دهد.
در مرحله بعد، او روی درمان مشکل کار خواهد کرد. پس از درمان، چه از طریق جراحی یا سایر روش های غیرجراحی، معمولا بیمار باید برای ویزیت بعدی به مطب جراح بازگردد.
برخی جراحان یک دستیار ماهر در ویزیت مطب و همچنین در حین جراحی دارند.
جراحان ارتوپد دست با انواع بی شماری از آسیب ها و بیماری ها مواجه خواهند شد. برای مثال، سندرم تونل کارپال، آسیب دست و مچ دست ناشی از حرکات تکراری و ارگونومی ضعیف از شایع ترین آسیب های مربوط به دست هستند.
یکی از رایج ترین روش های درمانی، رهاسازی تونل کارپال می باشد. علاوه بر این، شکستگی ها، قطع عضو، آسیب های عصبی، بیماری های آرتریت و نقایص مادرزادی دست از مواردی هستند که این جراحان ارتوپد درمان می کنند.
بیشتر بخوانید : درمان پارگی غضروف مچ دست در شیراز
آسیب های استخوانی مچ دست و دست
شکستگی ساعد، مچ دست و انگشتان شایع است. به طور کلی، درمان آنها و مدت زمان مورد نیاز برای بازتوانی به موارد زیر بستگی دارد:
- تعداد قطعات شکستگی
- جهت قرارگیری قطعات شکسته شده (جابجا شده یا در تراز عادی قرار دارد)
- رویکرد مورد استفاده برای بازگرداندن هم ترازی آناتومیک (جااندازی بسته یا جااندازی باز)
- روش مورد استفاده برای نگه داشتن قطعات شکسته شده در جای مناسب پس از جااندازی (تثبیت خارجی: گچ گرفتن، آتلها؛ تثبیت داخلی: پینها، پیچ ها یا صفحات؛ یا تثبیت از راه پوست: پین هایی که از روی پوست به داخل استخوان وارد می شوند)
- درگیری سطوح مفصلی
قبل از شروع هر برنامه ورزشی با این بیماران، توجه به میزان پایداری ناحیه جااندازی شده مهم است.
در صورت تثبیت قوی تر و پایدارتر، ورزش را می توان زودتر شروع کرد.
همچنین بررسی هر ماهیچه دو مفصلی که از مفاصل درگیر و غیر درگیر عبور می کند بسیار مهم است زیرا ورزش دادن مفصل پروگزیمال و درگیر نشده ممکن است ثبات مفصل دیستال را به خطر بیندازد.
عارضه های ارتوپدی رایج دست و مچ دست
در زیر لیستی از تمام بیماری های ارتوپدی دست، مچ دست و اندام فوقانی آورده شده است.
آرتروز
در بیماری آرتروز، تخریب غضروف محافظ اطراف مفاصل، منجر به درد، سفتی و التهاب می شود.
سندرم تونل کارپال
علت سندرم تونل کارپال (CTS) که به آن فشردگی عصب در مچ نیز گفته می شود، افزایش فشار روی عصب مدیان در مچ دست است.
نقص مادرزادی دست
نوزادانی که با دست هایی متفاوت از دست های معمولی متولد می شوند، تفاوت های مادرزادی دست دارند.
برخی از تفاوت های مادرزادی دست به دلیل یک علت ژنتیکی رخ می دهند. بسیاری از تفاوت های مادرزادی دست هیچ دلیل واضحی ندارند.
تنوسینوویت دکوروین
در تنوسینوویت دکوروین که تنوسینوویت استنوزیس نیز نامیده می شود، تاندون های اطراف پایه انگشت شست تحریک یا منقبض می شوند.
دلیل آن معمولا انجام بیش از حد از فعالیتهایی است که نیاز به محکم گرفتن اجسام در دست در حین خم و باز کردن مچ دارند.
دررفتگی انگشت(ها) و مچ دست
دررفتگی زمانی اتفاق می افتد که انتهای دو استخوان متصل به هم، جدا شده و دیگر در موقعیت مناسب خود قرار نداشته باشند.
انقباض دوپویترن
انقباض دوپویترن، عارضه ای در دست است که در آن انگشتان به سمت داخل و کف دست خم می شوند، به طوری که دست را نمی توان باز کرد.
انگشت حلقه و انگشت کوچک بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند.
آسیب نوک انگشت
آسیب های نوک انگشتان یکی از آسیب های شایع در دست است. نوک انگشتان در برابر بریدگی، پارگی و آسیبهای لهکننده آسیب پذیر هستند و پوست، بافتهای نرم و ناخن بیشترین آسیب را می بینند.
کیست های گانگلیونی
کیست گانگلیون یک کیسه پر از مایع است که احتمالا به دلیل ضعف کپسول مفصلی، رباط ها یا غلاف تاندون در دست و مچ ایجاد می شود.
شکستگی دست و مچ دست
شکستگی استخوان زمانی اتفاق می افتد که نیروی کافی برای شکستن استخوان به آن وارد شود. ناحیه شکستگی دردناک و متورم خواهد شد و فرد نمی تواند آن ناحیه را مانند قبل حرکت دهد.
انگشت چکشی
انگشت چکشی ناشی از آسیب به تاندون اکستانسور، تاندون مسئول صاف کردن انگشت است.
این نوع آسیب بیشتر در اثر ضربه مستقیم به انگشت کشیده شده ایجاد می شود، مانند زمانی که توپ در حین بازی به انتهای انگشت برخورد می کند.
آسیب های عصبی
دست شبکه پیچیده ای از اعصاب دارد که به ما امکان انجام حرکات حرکتی ظریف را می دهند.
آسیب به هر یک از این اعصاب می تواند عملکرد طبیعی دست را مختل کرده و باعث بی حسی و درد شود.
پیچ خوردگی یا کشیدگی
پیچ خوردگی و کشیدگی از شایع ترین آسیب ها در ورزش است.
کشیدگی در اثر ضربه مستقیم یا غیرمستقیم (زمین خوردن، ضربه به بدن و غیره) و خارج شدن مفصل از موقعیت خود و کشیده شدن بیش از حد آن ایجاد می شود که در موارد شدید باعث پارگی رباط های نگهدارنده آن خواهد شد.
بیشتر بخوانید : التهاب تاندون مچ دست و درمان آن در شیراز
آسیب های تاندون
متخصصان ارتوپدی دست و مچ دست، در درمان آسیبهای تاندون دست و اندام فوقانی، از جمله آسیب های تاندون اکستانسور و آسیب های تاندون فلکسور متخصص هستند.
آسیب بافت مثلثی فیبری-غضروفی (TFCC)
بافت مثلثی فیبری-غضروفی (TFCC) استخوان های مچ دست را در جای خود نگه می دارد و از طرفی کارایی آن به عنوان ضربه گیر، حرکت نرم را امکان پذیر می کند.
TFCC ممکن است در هنگام زمین خوردن روی دست دراز شده، آسیب ببیند.
انگشت ماشه ای
در انگشت ماشه ای، درگیر شدن تاندون های دست به گونه ای است که انگشتان را خم می کنند.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7