درد ساعد
ساعد در حرکت دست و بازو نقش داشته، بنابراین درد در این ناحیه می تواند زندگی روزانه را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. درد ساعد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که هریک نیازمند روش درمانی متفاوتی است.
ساعد از استخوان های زند زیرین و زند زبرین تشکیل شده که در محل مفصل مچ با یکدیگر تلاقی پیدا می کنند. محل قرارگیری ساعد نشان دهنده این امر است که این بخش ذاتا در بسیاری از حرکات روزانه بازو یا دست نقش دارد.
در نتیجه، آسیب یا ناراحتی در ساعد می تواند تاثیر گسترده ای روی حرکت داشته و در کیفیت عملکرد روزانه فرد تداخل ایجاد کند. برای مثال، درد ساعد می تواند تایپ کردن یا گرفتن یک وسیله با دست را دشوار کند.
با ایجاد چند تغییر ساده در انجام فعالیت ها، مانند استفاده از کیبورد ارگونومیک و استراحت بین بازه های زمانی تایپ کردن، به آسانی می توان از درد ساعد پیشگیری کرد.
درد ساعد می تواند عملکرد روزانه فرد را مختل کند، اما اغلب افراد می توانند با حفظ تعادل بین استراحت و فعالیت، این وضعیت را مدیریت کنند. برای تشخیص و درمان انواع دردهای ساعد و مچ دست می توانید به دکتر زهره عشقی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز مراجعه کنید.
دلایل درد ساعد
ساعد دارای عضلات سطحی، سریع و عمیق متعددی است. همانند اغلب بخش های بدن، ساختارهای مختلف ساعد توسط تاندون ها و رباط ها به یکدیگر متصل شده است.
درد ساعد می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد:
- آسیب : ضربه حاد مانند ضربه حاصل از زمین خوردن می تواند باعث شکستگی در یکی از استخوان های ساعد یا آسیب به رباط ها و تاندون ها شود.
- استفاده بیش از حد : بعضی از ورزش ها مانند تنیس و وزنه برداری، عضلات ساعد را متحمل فشار زیادی کرده و می تواند باعث کشیدگی آن ها شود.
استفاده بیش از حد از کامپیوتر نیز می تواند موجب کشش عضلات ساعد شود که آسیب فشار تکراری نامیده می شود. تحت تاثیر رشد فزاینده استفاده از کامپیوتر در محل کار، درد حاصل از آسیب فشار تکراری، به شدت شایع شده است.
- گیر افتادگی عصب : زمانی که عصب ها فشرده می شوند، می توانند موجب درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در ناحیه درگیر شوند.
گیر افتادگی عصب می تواند ناشی از سندرم های مختلفی باشد که ساعد را درگیر می کند. شایع ترین نوع این سندرم ها، سندرم تونل کارپال است.
- آرتروز : آرتروز می تواند در مچ یا آرنج رخ داده و موجب درد در ساعد شود.
- عارضه زمینه ای : برخی عارضه ها مانند آنژین می تواند باعث درد در ساعد شود.
بیشتر بخوانید : درمان سندرم تونل کارپال
نوع درد می تواند بر اساس علت، متفاوت باشد. برای مثال گیر افتادگی عصب می تواند باعث درد شدید شود، در حالی که آرتروز آرنج موجب درد خفیف در ساعد می شود. آسیب های حاصل از استفاده بیش از حد، مانند آسیب فشار تکراری می تواند هر دو نوع درد را ایجاد کند.
درمان درد ساعد
نوع درمان به علت درد ساعد و شدت آن بستگی دارد. برخی از درمان هایی که برای درد ساعد وجود دارند عبارتند از:
درمان های خانگی
در صورتی که آسیبی مانند آسیب تاندون، گیر افتادگی عصب یا استفاده بیش از حد وجود داشته باشد، معمولا فرد می تواند درمان های خانگی را با استفاده از تکنیک های زیر انجام دهد:
- استراحت : کاهش فعالیت به بهبود تاندون، رباط، عضله، استخوان یا عصب آسیب دیده کمک می کند. فرد باید به جای غیر فعال ماندن به مدت طولانی، استراحت دوره ای انجام دهد.
- پرهیز از ورزش سنگین : اگر فرد مبتلا به درد ساعد مرتبط با ورزش است، باید تا زمان فروکش کامل درد، از ورزش کردن پرهیز کند.
- داروهای مسکن : فرد می تواند برای مدیریت درد از ایبوپروفن یا دیگر داروهای ضد التهابی استفاده کند.
- ثابت نگه داشتن : در مواردی که حرکت، بسیار دردناک باشد، ممکن است برای محدود کردن حرکت و به حداقل رساندن درد، نیاز به اسپلینت یا آویز دست باشد.
- گرما یا سرما درمانی : استفاده از کیسه یخ می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. گاهی فرد پس از فروکش کردن تورم نیز از گرما درمانی استفاده می کند که باعث تسکین درد نیز می شود.
بیشتر بخوانید : آسیب های تاندون بایسپس و درمان آن
تمرینات و کشش ها
اغلب اوقات درمان با تمرینات و کشش هایی همراه است که برای توانبخشی و تقویت ساعد طراحی شده است. اگرچه، لازم است فرد پس از مشورت با پزشک، انجام تمرینات یا کشش ها را آغاز کند تا از تشدید آسیب جلوگیری شود.
اکستنشن مچ
این تمرین به کشش عضلات ساعد کمک می کند:
- صاف بایستید، در حالی که کف دست موازی با زمین است، دست آسیب دیده را جلوی خود نگه دارید.
- با استفاده از دست مخالف، مچ را به سمت بدن به عقب بکشید.
- مچ را تا جایی عقب بکشید که در ساعد خود کشیدگی حس کنید اما نباید دردی احساس شود.
- این موقعیت را به مدت 20 ثانیه حفظ کنید.
اکستنشن آرنج
کشش عضله درون گرداننده می تواند به بهبود انعطاف پذیری و کاهش درد در ساعد کمک کند:
- در حالی که صاف نشسته اید، آرنج خود را روی میز یا دسته صندلی بگذارید.
- ساعد را به آرامی به سمت میز یا زمین فشار دهید.
- دست خود را به موقعیت قبلی خود بازگردانید و سپس دست خود را بالاتر از موقعیت فعلی ببرید.
- هر حرکت را 15 ثانیه ادامه دهید.
چرخش مچ
این تمرین می تواند به بهبود گردش خون در ساعد کمک کند:
- دستان خود را تا ارتفاع شانه بالا برده و جلوی خود صاف نگه دارید.
- دست خود را مچ کرده و هر یک از مچ ها را ابتدا به صورت ساعت گرد و سپس پاد ساعت گرد بچرخانید.
- در هر جهت 10 بار تمرین را تکرار کنید.
تمرینات استقامتی
در مراحل بعدی توانبخشی، رفتن به باشگاه و استفاده از تجهیزات باشگاهی می تواند مفید واقع شود. تمرینات استقامتی به افزایش استقامت ساعد و پیشگیری از بازگشت مجدد درد ساعد کمک می کند.
جراحی یا تزریق
تمرین همیشه کافی نبوده و برخی افراد برای کاهش درد به داروهای ضد التهابی نیاز خواهند داشت. گاهی اوقات که درد ناشی از گیر افتادگی عصب یا آسیب های دیگر است، ممکن است به جراحی نیاز باشد.
بیشتر بخوانید : سینوویت دکرون + علائم و درمان آن
پیشگیری
برای کمک به پیشگیری از درد ساعد، فرد می تواند اقدامات احتیاطی انجام دهد:
- پرهیز از فعالیت هایی مانند تنیس یا برخی انواع وزنه برداری که ساعد را تحت کشیدگی بیش از حد قرار می دهد.
- استراحت های منظم در بین بازه های طولانی کار با کامپیوتر و استفاده از کیبورد ارگونومیک در محل کار.
- تقویت ساعد و افزایش قدرت گرفتن اجسام به کمک تمرینات مقاومتی.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7