اگر شما یکی از میلیون ها نفر فرد مبتلا به پوکی استخوان هستید، از میزان ناتوان کننده بودن آن آگاه می باشید. پوکی استخوان باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شده و آن ها را مستعد شکستگی می کند. برای درمان پوکی استخوان به بسیاری از افراد فیزیوتراپی توصیه می شود.
بیماری پوکی استخوان باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها شده و احتمال شکستگی، به ویژه در لگن، ستون فقرات و مچ دست را برای این افراد بیشتر می کند.
هم مردان و هم زنان ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شوند، اما در زنان به دلیل کاهش تولید استروژن در یائسگی شایع تر است.
سایر عوامل خطرزا برای ابتلا به پوکی استخوان عبارتند از: سابقه خانوادگی، وزن کم بدن، سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل.
برای پوکی استخوان می توان از انواع مختلفی از فیزیوتراپی استفاده کرد، از جمله:
این نوع درمان با عنوان درمان با “استفاده اجباری” نیز شناخته می شود. این روش با جلوگیری از حرکت اندام سالم به منظور استفاده بیشتر از اندام آسیب دیده انجام شود.
هدف کمک به بیمار در یادگیری مجدد نحوه استفاده از اندام آسیب دیده است.
در این نوع فیزیوتراپی فرد باید انجام کارهای مختص فعالیت های روزمره زندگی را تمرین کند. هدف کمک به بیمار برای بازیابی توانایی انجام کارهای روزمره است.
این نوع فیزیوتراپی به بهبود تعادل بیمار کمک می کند. هدف کاهش احتمال زمین خوردن است. برای مثال، فیزیوتراپیست از بیمار می خواهد که روی یک پا بایستد یا با چشم بسته در اتاق راه برود.
این تمرینات به تقویت استخوان ها کمک می کنند. هدف کاهش احتمال شکستگی است. برای مثال، فیزیوتراپیست از بیمار می خواهد راه برود، بپرد یا بدود.
در آب درمانی بیمار باید تمریناتی را در استخر انجام دهد. هدف بهبود دامنه حرکتی بیمار و کاهش احتمال زمین خوردن است.
برای مثال، درمانگر از بیمار می خواهد در حالی که یک جلیقه نجات پوشیده است، در آب راه برود. این کار به بهبود تعادل و جلوگیری از زمین خوردن کمک می کند.
این نوع ورزش به بهبود سطح آمادگی جسمانی کلی بیمار و کاهش احتمال زمین خوردن او کمک می کند. برای مثال، درمانگر از بیمار می خواهد که با دوچرخه ثابت رکاب بزند یا روی تردمیل راه برود.
این نوع ورزش ها به بهبود قدرت عضلانی بیمار و در نتیجه کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی کمک می کنند، برای مثال، بلند کردن وزنه یا استفاده از نوارهای مقاومتی. هدف بهبود عملکرد کلی بیمار و کاهش احتمال زمین خوردن است.
بیشتر بخوانید : پوکی استخوان در اثر افزایش سن + درمان
این نوع ورزش به بهبود تعادل بیمار و کاهش احتمال زمین خوردن او کمک می کند. برای مثال، درمانگر از بیمار می خواهد روی یک پا بایستد یا روی یک نوار راه برود.
این نوع ورزش به بهبود دامنه حرکتی و انعطاف پذیری بیمار و کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی کمک می کند. برای مثال، انجام حرکات کششی یا یوگا.
در صورت ابتلا به پوکی استخوان، با پزشک خود در مورد مناسب بودن فیزیوتراپی صحبت کنید.
مزایای فیزیوتراپی برای پوکی استخوان به شرح زیر است:
1. قدرت عضلانی را بهبود می بخشد : فیزیوتراپی با بهبود قدرت عضلانی، احتمال زمین خوردن و شکستگی را کاهش می دهد. این نوع تمرینات استخوان ها و ماهیچه ها را تقویت و تراکم استخوان را افزایش می دهند.
2. افزایش تراکم استخوان : فیزیوتراپی با کمک به افزایش تراکم استخوان نیز می تواند خطر زمین خوردن را کاهش دهد.
3. بهبود تعادل و هماهنگی : تمرینات تعادلی و هماهنگی، از زمین خوردن، که علت اصلی شکستگی در بیماران پوکی استخوان است، جلوگیری می کند.
4. کاهش درد : درد یکی از علائم رایج پوکی استخوان است و فیزیوتراپی می تواند به روش های مختلف درد را کاهش دهد.
5. کیفیت زندگی را بهبود می بخشد : به طور کلی، فیزیوتراپی می تواند با کاهش درد، بهبود قدرت عضلانی و افزایش تراکم استخوان و تعادل و هماهنگی به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان کمک کند.
در فیزیوتراپی می توان با انجام تمرینات خاصی که عضلات آسیب پذیر در بیماران پوکی استخوان را درگیر می کنند، قدرت عضلانی این افراد را افزایش داد.
این تمرینات به ساخت توده عضلانی و قوی تر شدن ماهیچه ها کمک می کنند. تمرینات تعادلی و هماهنگی با بهبود تعادل و هماهنگی احتمال زمین خوردن این بیماران را کاهش می دهند.
تمرینات مخصوص کاهش درد، به کاهش سطح درد ناشی از پوکی استخوان کمک می کنند.
به طور کلی، فیزیوتراپی می تواند با کمک به کاهش سطح درد، بهبود قدرت عضلانی و تراکم استخوان و افزایش تعادل و هماهنگی به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان کمک کند.
گروه های مختلفی برای پوکی استخوان به فیزیوتراپی نیاز دارند. مانند:
اگرچه فیزیوتراپی اثرات پوکی استخوان را معکوس نمی کند، اما از تحلیل بیشتر استخوان جلوگیری کرده و کیفیت زندگی این بیماران را بهبود بخشد.
بیشتر بخوانید : متخصص استخوان و مفاصل در شیراز
هنگام انجام فیزیوتراپی برای پوکی استخوان باید نکات ایمنی مختلفی رعایت شود. این نکات به شرح زیر است:
بنابراین، با رعایت این نکات ایمنی می توان از انجام صحیح فیزیوتراپی پوکی استخوان و جلوگیری از آسیب های بعدی اطمینان حاصل کرد.
فیزیوتراپی پوکی استخوان یک گزینه درمانی مفید برای بیماران مبتلا به این بیماری است.
این درمان می تواند به بهبود علائم و کیفیت زندگی این بیماران کمک کرده و از از دست دادن بیشتر استخوان و شکستگی جلوگیری کند.
فیزیوتراپیست ها می توانند همراه خود بیمار یک برنامه درمانی فردی مناسب برای نیازها و اهداف خاص او تهیه کنند.
مجید حسن بیگی فیزیوتراپیست و عضو انجمن فیزیوتراپی ایران در شیراز، ارائه کننده خدمات فیزیوتراپی در شیراز. برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با کلینیک فیزیوتراپی مهراز، با شماره تلفن 09010384525 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک فیزیوتراپی مهراز: شیراز، خیابان اردیبهشت غربی، تقاطع خیابان فلسطین (باغشاه) و اردیبهشت، ساختمان امیران، طبقه 4
این پست آخرین بار ویرایش شد در 12 مهر 1402 13:09
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…