روماتیسم که به عنوان آرتریت روماتوئید (RA) نیز شناخته میشود، یک بیماری خودایمنی است که مفاصل بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری باعث التهاب مزمن در مفاصل شده و میتواند به تدریج به تخریب مفاصل و سایر ارگانهای بدن منجر شود. برخلاف آرتروز، که به علت فرسایش طبیعی غضروف مفاصل رخ میدهد، روماتیسم ناشی از عملکرد نادرست سیستم ایمنی بدن است. برای تشخیص قطعی روماتیسم و آگاهی از روشهای کنترل و درمان بایستی به یک دکتر روماتیسم در شیراز یا دکتر ارتوپد در شیراز مراجعه کنید.
روماتوئید که با عنوان آرتریت روماتوئید شناخته میشود، نوعی آرتروز است که اغلب به عنوان نوعی روماتیسم دستهبندی میشود. اصطلاح “روماتیسم” در گذشته برای توصیف انواع بیماریهایی با علائم مشابه استفاده میشد.
امروزه پزشکان در تشخیص بیماریهای روماتیسمی تفاوتهای جزئیتری را در نظر میگیرند. به همین دلیل دیگر اصطلاح روماتیسم به عنوان یک تشخیص کاربرد ندارد، بلکه بیشتر به عنوان توصیفی برای گروهی از بیماریهای مشابه است.
بیماریهای روماتیسمی باعث التهاب در عضلات و مفاصل شده و میتوانند منجر به آسیب غضروف و استخوان شوند. روماتیسم یک اصطلاح کلی برای توصیف این عارضهها است.
نتیجه این بیماریها اغلب درد مزمن، تورم و درد در مفاصل و نواحی اطراف آنها خواهد بود. علائم روماتیسم گاهی انجام فعالیتهای روزانه را دشوار میکند. برای بسیاری از بیماران با بروز علائم روماتیسم، تحرک، مهارت انجام کارها و دامنه حرکتی کاهش مییابد.
در بیشتر موارد، گزینههای درمانی در کاهش درد و مدیریت علائم موثر بوده و به بیماران مبتلا به بیماریهای روماتیسمی در ادامه دادن به یک زندگی عادی و شاد کمک میکنند.
علائم روماتیسم
در دسته وسیع بیماریهای روماتیسمی، چندین علامت اساسی مشترک وجود دارد. این علائم خاص عبارتند از:
بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری روماتیسمی، علائم دیگری دارند که مستقیماً با التهاب مفاصل مرتبط نیستند، مانند:
علائم بیماری روماتیسمی ممکن است با تغییرات آب و هوایی، به ویژه با افزایش رطوبت، بدتر شود.
طبق تجربه بسیاری از بیماران، علائم بیماری با ورزش سطح متوسط و منظم بهبود مییابد. با این حال، ورزش شدید می تواند باعث شروع بیماری خفته و تشدید علائم شود.
همانطور که قبلا گفته شد روماتیسم یک بیماری خودایمنی است، یعنی سیستم ایمنی به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند. علت دقیق این اختلال هنوز مشخص نیست، اما دکتر روماتیسم ما در شیراز علل زیر را در مبتلا شدن به این بیماری دخیل میداند:
طبق گفته متخصص روماتیسم در شیراز بیش از 100 نوع منحصربفرد از بیماریهای روماتیسمی وجود دارد که هر کدام دارای علائم، دورههای بیماری و گزینههای درمانی متفاوتی هستند.
به طور کلی، تمام بیماریهای روماتیسمی بر سیستم اسکلتی عضلانی که شامل ماهیچهها، استخوانها، مفاصل، تاندونها و رباطها می شود، تاثیر می گذارد. بیشتر بیماریهای روماتیسمی مزمن هستند و عموماً در تمام طول عمر بیماران باقی میمانند.
برخی از انواع بیماریهای روماتیسمی اندام ها را درگیر کرده و باعث ایجاد عارضههای دیگر می شوند. بسیاری از بیماران به طور همزمان از چندین نوع بیماری روماتیسمی رنج می برند.
در اینجا برخی از شایعترین عارضههایی که در مجموعه گسترده “روماتیسم” قرار می گیرند، آورده شده است:
انواع مختلف بیماریهای روماتیسمی علل احتمالی و عوامل خطرزای خاص خود را دارند. از طرفی، ابتلا به برخی بیماریهای روماتیسمی در برخی از اقشار مختلف مردم نیز بیشتر است.
در مورد بسیاری از بیماریهای روماتیسمی ابتلای زنان بیشتر از مردان است، که بر این اساس پزشکان احتمال دخیل بودن یک عامل هورمونی را در ابتلا به بیماریهای روماتیسمی زیاد میدانند. این احتمال به ویژه در مورد آرتریت روماتوئید صدق میکند. مراجعین ما به دکتر روماتیسم در شیراز هم به گونهایست که میزان مراجعه زنان بیشتر از مردان است.
ابتلا به بسیاری از بیماریهای روماتیسمی در میانسالی شایعتر است. موارد شروع آرتریت روماتوئید در بیماران زن بالغ از سن 30 سالگی مشاهده شده است.
آرتریت روماتوئید نوجوانان همانطور که از نام آن پیداست، کودکان را درگیر می کند و موارد آن در کودکان زیر 2 سال نیز گزارش شده است.
تشخیص روماتیسم معمولاً شامل معاینات فیزیکی، آزمایشات خونی و تصویربرداری است. پزشکان به دنبال علائم التهاب در مفاصل و سایر بخشهای بدن هستند. برخی از آزمایشات مهم عبارتند از:
برخی عوامل خطرزا احتمال ابتلا به روماتیسم و انواع مختلف آن را بیشتر می کنند. برخی از مهم ترین عوامل خطرزا برای ابتلا به بیماریهای روماتیسمی عبارتند از:
با وجود متفاوت بودن علائم و انواع بیماریهای روماتیسمی و محرکهای آنها و موثر بودن شیوه زندگی و عوامل محیطی در تشدید این بیماریها، تشخیص و درمان زودهنگام در درمان همه آنها موثر است.
پزشک متخصص در تشخیص و درمان روماتیسم، روماتولوژیست است. این متخصصان بیماران را در تمام سنین و بر اساس ویژگیهای منحصر به فرد هر فرد، درمان میکنند.
گزینههای درمانی برای بیماریهای روماتیسمی شامل:
داروها:
فیزیوتراپی : تمرینات فیزیکی میتوانند به بهبود حرکت و تقویت عضلات کمک کنند و از سفتی مفاصل جلوگیری کنند.
جراحی : در مواردی که مفاصل به شدت تخریب شدهاند، جراحیهای تعویض مفصل یا ترمیم مفاصل ممکن است ضروری باشد.
تغییرات سبک زندگی : تغییر در رژیم غذایی، مدیریت استرس، و ترک سیگار میتواند به مدیریت بهتر بیماری کمک کند.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن است که التهاب را کاهش داده و درد را تسکین می دهد.
در صورت شدید بودن یا تداوم علائم پس از مصرف NSAIDها، پزشک ممکن است داروهای استروئیدی را تجویز کند.
به بیماران مبتلا به بیماری روماتیسمی توصیه میشود که برای حفظ دامنه حرکتی و تحرک مناسب، سطح متوسطی از ورزش را به طور منظم ادامه دهند.
از آنجایی که تاثیر مخرب چاقی بر سلامت عمومی و تشدید بیماریهای روماتیسمی نشان داده شده است، رژیم غذایی سالم نیز برای کنترل وزن توصیه میشود.
برخی تغییرات سبک زندگی مانند ترک سیگار و مصرف زیاد الکل، علائم التهابی را کاهش داده و به بهبود سلامت کمک میکنند.
قبل از شروع هر گونه برنامه کنترل وزن، تغییر رژیم غذایی یا رژیم ورزشی جدید، حتما با پزشک تغذیه یا متخصص روماتیسم خود در شیراز مشورت کنید.
روماتیسم اگر به خوبی مدیریت نشود، میتواند به عوارض جدی منجر شود. برخی از این عوارض عبارتند از:
روماتیسم یک بیماری مزمن و جدی است که نیاز به تشخیص زودهنگام و درمان مؤثر دارد. با مدیریت مناسب و استفاده از درمانهای دارویی و غیردارویی، بسیاری از بیماران میتوانند کیفیت زندگی خود را حفظ کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند. تغییرات سبک زندگی و مراقبت منظم نیز نقش کلیدی در کنترل این بیماری دارند.
برای درمان و کنترل صحیح و با برنامه روماتیسم در شیراز تحت نظر متخصصین مختلف از جمله ارتوپد، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و فیزیوتراپیست با ما تماس بگیرید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 شهریور 1403 17:30
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…
سلامت لگن جنبه مهمی از سلامت عمومی افراد است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.…
تعداد افرادی که از مشکلات دیسک کمر رنج میبرند زیاد هستند. سطح شدت این مشکلات…
درمان واریس در شیراز یکی از دلایلی است که روزانه به ما جهت بهبود رگهای…
کاربرد فیزیوتراپی در بازیابی قدرت، حرکت و عملکرد افراد است. روش های فیزیوتراپی به کاهش…