گیرافتادگی عصب سیاتیک یکی از پر تکرارترین عارضه های است که برای درمان آن به مراکز درمانی و کلینیک های ارتوپدی مراجعه می شود.
عصب سیاتیک بزرگترین عصب محیطی بدن است. بسیاری از افراد به دلیل وجود علائم مزمنی که گاهی در سراسر نیمه تحتانی بدن، به خصوص در ناحیه مفصل ران و پایین ساق پا احساس می شود، به شدت از وجود آن آگاه هستند. این علائم معمولا با عنوان “سیاتیک” شناخته می شوند.
سیاتیک فقط نامی برای توصیف مجموعه ای از علائم است. به طور معمول، از باسن تا انگشتان پا، درد، سفتی، سوزن سوزن شدن، بی حسی یا حتی سوزش وجود دارد.
تشخیص سیاتیک جزئیات بالینی را مشخص نمی کند و فقط تایید کننده وجود علائم در یک یا هر دو پا است.
تشخیص علت گیر افتادگی عصب سیاتیک، علائم و درگیر شدن یا نشدن عصب سیاتیک را مشخص نمی کند. بنابراین قبل از تصمیم گیری در مورد نحوه درمان گیرافتادگی عصب سیاتیک، باید با یک تشخیص دقیق علت علائم مشخص شود.
تمام موارد سیاتیک واقعا مربوط به “عصب سیاتیک” نیست.
در سیاتیک واقعی یک ریشه عصبی نخاعی در قسمت تحتانی کمر تحریک می شود که معمولاً ناشی از آسیب حاد دیسک یا دژنراسیون پیشرفته است.
تحریک یا فشردگی یک ریشه عصبی در ستون فقرات کمری باعث ایجاد علائم دردناک و در موارد شدیدتر بی حسی و ضعف خواهد شد.
در گیرافتادگی عصب سیاتیک (SNE) عصب سیاتیک به بافت های اطراف چسبیده می شود که معمولاً در ماهیچه های عمقی باسن در پشت مفصل ران است.
چسبیدن عصب به بافت، مانع از لغزش و سر خوردن طبیعی عصب برای داشتن عملکرد مناسب می شود.
گیرافتادن ناشی از چسبندگی های مزمن فیبروتیک است که در اطراف عصب ایجاد شده و آن را به عضلات اطراف متصل می کند.
عصب به دام افتاده ای که قادر به حرکت طبیعی نباشد، می تواند علائمی شبیه سیاتیک ایجاد کند.
یک مورد چالش برانگیز در تشخیص مشکل این بیماران، عدم کارایی آزمایشات تصویربرداری در نشان دادن این عارضه است.
اینکه در گزارش MRI یک بیمار هیچ گونه آسیبی نشان داده نشده باشد و هیچ توضیحی برای علائم وجود نداشته باشد، غیر معمول نیست. با این حال، این فرد هنوز علائم مداوم کمر، لگن و/یا پا را تجربه می کند.
از آنجایی که عصب سیاتیک طولانی ترین عصب منفرد در بدن است، احتمال گیرافتادن آن در قسمت های مختلفی از بدن وجود دارد.
علائم عصب سیاتیک ممکن است مشابه آسیب های مرتبط با لگن، ساکروایلیت، کشیدگی عضلات همسترینگ و سندرم پیریفورمیس باشد.
بسیاری از علائم رایج SNE با علائم ناشی از آسیب دیسک یا فرسودگی ستون فقرات همپوشانی دارد و در نتیجه به یک فرآیند تشخیصی کامل نیاز است.
بیشتر بخوانید : درمان درد سیاتیک در شیراز
فشرده شدن عصب سیاتیک اغلب در نتیجه فتق بین مهره ای ایجاد می شود. پارگی دیسک و ضربه به آن در نتیجه تغییرات سنی یا وارد شدن فشار وزن، منجر به فشردگی /کشیدگی بیش از حد ریشه های عصبی نخاعی تشکیل دهنده عصب سیاتیک می شود.
مشکل پوکی استخوان که شیوع آنکمتر از این عارضه نیست، خطر گیر افتادگی این اعصاب را افزایش می دهد.
رشد استخوانی ناشی از اختلالات متابولیک، استئوفیت نامیده می شود. آنها شبیه خارهایی هستند که به عصب نخاعی آسیب می رسانند.
موارد زیر چند مورد از دلایل تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک هستند:
عوارض ناشی از برخی بیماری ها یا تغییرات جسمی مانند اضافه وزن بیش از حد، التهاب و عفونت اندام های لگن، بارداری، زمین خوردن و استرس می تواند بروز این عارضه را تحریک کند.
بدن انسان قادر به تولید مواد شیمیایی (مثلاً به عنوان پاسخ به سکته یا زمین خوردن) است که بر عصب سیاتیک تأثیرات منفی می گذارد.
بیشتر بخوانید : ارتوپدی آسیب های ورزشی در شیراز
با این مداخلات می توان تا حدودی علائم را تسکین داد، اما هیچ کدام از آنها نمی توانند عصب گیرافتاده را رها کنند. گاهی علائم مزمن این بیماران برای چندین سال باقی می ماند.
SNE یک آسیب فیزیکی است که در آن عصب سیاتیک به نوارهای فیبری می چسبد، بنابراین کاهش چسبندگی عصب به فیبرها و آزاد شدن آن به یک راه حل فیزیکی نیاز دارد.
اعصاب محیطی در بدن بسیار حساس هستند و ترجیح بر این است که دستکاری نشوند.
در مواردی که چسبندگی به مرور زمان ایجاد شده و باعث از بین رفتن حرکت طبیعی عصب شود، بدن با ایجاد التهاب و علائم به آن واکنش نشان خواهد داد. بنابراین برای بازگرداندن سلامت عصب چسبندگی باید کاهش یابد.
اگر سیاتیک یا علائم مشابه سیاتیک را تجربه می کنید، بررسی بافت های دخیل در این مشکل برای تشخیص درست بسیار مهم است.
تشخیص بالینی با بررسی تاریخچه کامل ایجاد مشکل و سپس انجام یک معاینه بالینی جامع برای تایید یا رد دلایل احتمالی به دست می آید.
در برخی موارد، به بررسی های بیشتری مانند تصویربرداری تشخیصی (MRI) نیاز خواهد بود.
ما در کلینیک ارتوپدی دکتر عشقی در شیراز در صورت مشکوک بودن به گیرافتادگی عصب سیاتیک که علامت یک بیمار جدید است، آن را از طریق معاینه بالینی بررسی کرده و در صورت تایید، از تکنیکها و روش های صحیح برای درمان آن استفاده میکنیم.
در آخر
“سیاتیک” نباید به عنوان یک تشخیص بالینی استفاده شود. این یک اصطلاح برای اشاره به مجموعه ای از علائم و نقطه شروعی برای بررسی بیشتر و مدیریت مناسب است.
بیمار باید انتظار گرفتن شرح حال دقیق و به دنبال آن یک معاینه فیزیکی جامع را داشته باشد.
در این فرآیند یافته ها به گونه ای منطقی برای شما توضیح داده می شود. اگر علائمی شبیه به سیاتیک را تجربه می کنید، ارزش آن را دارد که حداقل در مورد احتمال گیرافتادن عصب سیاتیک از پزشک خود سوال کنید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 1 آبان 1402 12:53
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…
سلامت لگن جنبه مهمی از سلامت عمومی افراد است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.…
تعداد افرادی که از مشکلات دیسک کمر رنج میبرند زیاد هستند. سطح شدت این مشکلات…
درمان واریس در شیراز یکی از دلایلی است که روزانه به ما جهت بهبود رگهای…
روماتیسم که به عنوان آرتریت روماتوئید (RA) نیز شناخته میشود، یک بیماری خودایمنی است که…