گرفتگی پا، انقباضات عضلانی غیر ارادی و دردناکی است که می تواند چند ثانیه یا چند دقیقه ادامه پیدا کند. این گرفتگی، خواب، برنامه روزانه تمرینات و کیفیت عمومی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
برخی عارضه ها و داروها می تواند منجر به این گرفتگی شده و فاکتورهای ریسکی نیز وجود دارد که باید از آن ها پرهیز شود.
در زمان ایجاد گرفتگی، سعی کنید عضله را خم کرده، کیسه آب گرم یا یخ روی محل موردنظر قرار داده و آن را ماساژ دهید.
گرفتگی پا غیر قابل پیش بینی و آزاردهنده بوده و می تواند خواب، برنامه تمرینی روتین و کیفیت کلی زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. در صورت وجود نگرانی در مورد طول مدت درمان گرفتگی پا یا وجود یک عارضه جدی، به پزشک مراجعه کنید. برای درمان گرفتگی پا در شیراز به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دکتر زهره عشقی مراجعه کنید.
گرفتگی پا، درد عضلانی شدید، غیر ارادی و ناگهانی است که معمولا در ساق پا یا ران رخ می دهد. گاهی اوقات گرفتگی باعث اسپاسم پا می شود. با وجود دردناک بودن، اما این گرفتگی ها معمولا بی ضرر هستند.
گرفتگی پا می تواند به شدت ناخوشایند، دردناک و یا حتی غیر قابل تحمل باشد. ممکن است با وجود گذشت چند ساعت از برطرف شدن گرفتگی، فرد همچنان در عضلات موجود در این ناحیه احساس درد داشته باشد.
سعی کنید عضله درگیر را با قدرت تحت کشش قرار دهید (برای مثال، با خم کردن کف پا به سمت بالا، عضله ساق پا را بکشید).
پای خود را تکان داده، ماساژ داده یا هرطور شده راه بروید. استفاده از یخ یا کیسه آب گرم نیز می تواند مفید واقع شود.
گرفتگی عضله پا، خصوصا در هنگام شب بسیار شایع و طبیعی است. گرفتگی پا در زمانی از شب رخ می دهد که فرد، فعالیت زیادی نداشته یا خوابیده است. گاهی این گرفتگی، فرد را از خواب بیدار کرده و باعث می شود وی در تمام شب احساس درد کند.
تعداد دفعات تکرار گرفتگی عضله پا به شخص بستگی دارد (هر سال، ماه، هفته یا هر شب یک بار). گرفتگی شبانه می تواند در هر فردی و در هر سنی رخ دهد اما اغلب اوقات در افراد مسن تر دیده می شود.
در میان بزرگسالان بالای 60 سال، 33% افراد، حداقل هر دو ماه یک بار دچار گرفتگی شبانه می شوند. تقریبا هر بزرگسال بالای 50 سال، حداقل یک بار دچار گرفتگی شده است.
هفت درصد از کودکان نیز به همین صورت هستند. تقریبا 40% از زنان باردار نیز گرفتگی شبانه را تجریه می کنند. باور بر این است که علت این امر، کشیدگی عضلات در اثر وزن اضافی حاصل از بارداری است. 75% از تمام موارد گزارش شده از گرفتگی عضله پا در شب رخ داده اند.
هرچه سن بالاتر باشد، احتمال ابتلا به گرفتگی پا بیشتر است، زیرا تاندون ها به طور طبیعی با افزایش سن کوتاه تر می شوند.
احتمال ابتلا در زنان نیز بیشتر است. حداکثر 60% از بزرگسالان و 40% از کودکان و نوجوانان در شب دچار گرفتگی پا می شوند.
گاهی گرفتگی عضله پا می تواند نشانه یک عارضه جدی است. در صورت وجود نگرانی در مورد ابتلا به عارضه جدی، فورا با پزشک تماس گرفته و علائم خود از جمله گرفتگی پا را گزارش دهید.
اگرچه گرفتگی پای شبانه و سندرم پای بی قرار، هر دو در شب یا هنگام استراحت رخ می دهند، سندرم پای بی قرار باعث ایجاد درد شدید نمی شود.
سندرم پای بی قرار ناخوشایند است اما دردناک نیست. این سندرم، احساس خزشی ایجاد کرده و باعث می شود فرد تمایل پیدا کند پای خود را تکان دهد. با حرکت دادن پا، بی قراری فروکش کرده اما همچنان احساس ناراحتی پایدار است.
بیشتر بخوانید : علائم و درمان سندرم باند ایلیوتیبیال
برخی گرفتگی ها بی دلیل رخ داده و “ناشناخته” نامیده می شوند. گرفتگی های “ثانویه” نشانه یک عارضه جدی تر هستند. علت اصلی گرفتگی های ناشناخته، جای بحث دارد اما دلایل احتمالی آن عبارت است از:
زنان باردار، اغلب در طول روز و شب دچار گرفتگی می شوند. دلایل احتمالی این گرفتگی شبانه عبارت است از:
این احتمال وجود ندارد که گرفتگی عضله پا منجر به موارد زیر شود:
داروها، عوارض جانبی دارند. این امکان وجود دارد که داروی تجویزی مصرفی باعث گرفتگی عضله پا شود. در این صورت با همکاری پزشک، مزیت های دارو را در مقابل عوارض جانبی آن بررسی کنید.
ممکن است پزشک، داروی دیگری را که فاقد عارضه جانبی است، تجویز کند. داروهایی که دارای عوارض جانبی بوده و باعث گرفتگی می شوند عبارت اند از:
سایر داروها عبارت اند از : آموکسی سیلین، بروموکریپتین، بوپروپیون، کرومیوم، سیناکلست، سیپروفلوکساسین، سیتالوپرام، دونپزیل، ازوپیکلون، فلوکستین، آهن ساکروز، لانسوپرازول، لوالبوترول، لووتیروکسین، متفورمین، نیکونیتیس اسید، نیفدیپین، ریواستیگمین، سرترالین، تلمیزارتان، تریپاراتید و تریپاراتید رالوکسیفن.
گاهی اوقات گرفتگی عضله پا بدون هیچ دلیلی رخ داده و گاهی نیز نشانه یک عارضه جدی است. در صورت ابتلا به هریک از عارضه های زیر، احتمالا انقباض ماهیچه پا نتیجه آن ها است.
گرفتگی عضله پا می تواند نشانه انتخاب یکی از سبک های زندگی زیر باشد:
گرفتگی می تواند نشانه عارضه های جدی زیر باشد:
درمان های سرطان از جمله شیمی درمانی می تواند باعث آسیب عصبی و در نتیجه گرفتگی شود.
برخی شایعات وجود دارد که گرفتگی می تواند نشانه یکی از عارضه های زیر نیز باشد. خوشبختانه این طور نبوده و انقباض ماهیچه پا نشانه موارد زیر نیست:
متاسفانه، گرفتگی بسیار ناگهانی رخ می دهند. هیچ علائم هشداردهنده برای این گرفتگی وجود ندارد. اگرچه، فاکتورهای ریسکی مانند بارداری و مصرف دارو وجود دارد که اثر جانبی آن ها، گرفتگی عضله پا است.
لازم است پزشک، اطلاعات لازم را در مورد سابقه پزشکی، دارو و شرایط فرد داشته باشد. علائم خود را به پزشک گزارش داده و اطلاعات زیر را نیز انتقال دهید:
پزشک، تفاوت بین گرفتگی پا و دیگر عارضه های مشابه را بیان خواهد کرد:
به منظور تمایز بین این عارضه ها، پزشک:
تست خون، ادرار و دیگر تست های روتین، در تشخیص گرفتگی موثر نبوده اما می تواند در تشخیص عارضه های پیشینی که گرفتگی پا یکی از علائم آن ها است، مفید واقع شود.
برای مثال، احتمالا پزشک، تست های روتین مانند تست فشار خون و نیز آزمایشات لازم برای تشخیص ریسک بیماری های قلبی و عروقی را اجرا خواهد کرد.
پزشک برای تشخیص صحیح، سوالات زیر را در مورد گرفتگی و انقباض پا می پرسد:
متاسفانه در زمان وقوع گرفتگی، هیچ راه حل جادویی برای تسکین فوری درد وجود ندارد. با این وجود، هشت گام برای خلاص شدن از گرفتگی عضله پا وجود دارد: کشش : در حالی که انگشتان پای خود را به سمت ساق می کشید، پای خود را صاف کرده و سپس خم کنید.
در صورتی که گرفتگی در عضله ساق پا است، روش زیر را امتحان کنید: در حالی که ایستاده اید، پای خود را صاف کرده و کف پای خود را تا زمانی که انگشتان به سمت ساق اشاره کنند، خم کنید.
در حالت دیگر نیز می توانید روی پاشنه پای خود راه بروید.
در صورتی که گرفتگی بیش از 10 دقیقه ادامه پیدا کرده یا درد آن غیر قابل تحمل شده باشد و یا در مواردی که گرفتگی پس از لمس یک ماده سمی یا عفونی رخ داده باشد، باید به اورژانس مراجعه کرد.
برای مثال، اگر بریدگی پوست با آلودگی تماس پیدا کند، ممکن است موجب ابتلا به یک عفونت باکتریایی شود. تماس با جیوه، سرب و دیگر مواد سمی نیز می تواند علت مراجعه به اورژانس باشد.
در حال حاضر، جراحی برای درمان گرفتگی عضله پا توصیه نمی شود.
متخصصین نمی توانند تضمین کنند دیگر هرگز به گرفتگی دچار نمی شوید، اما راه هایی برای کاهش ریسک آن وجود دارد.
در صورتی که به شکم می خوابید، سعی کنید پای خود را از انتهای تخت آویزان کنید.
برای پیشگیری از گرفتگی، اقدامات زیر را امتحان کنید: با یک متر فاصله از دیوار بایستید. به جلو خم شوید. در حالی که پاها همچنان روی زمین هستند، با دست خود، دیوار را لمس کرده و این کار را حداقل به مدت پنچ دقیقه چند بار تکرار کنید.
به کمک پزشک، یک برنامه درمانی شامل روش های پیشگیری و درمان در لحظه طراحی کنید. اجزای برنامه پیشگیری شامل فعالیت های متعددی است که می توانید هر روز انجام دهید:
چه زمانی لازم است برای گرفتگی عضله پا به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که گرفتگی به شدت دردناک بوده، به طور مکرر رخ دهد یا به مدت طولانی ادامه پیدا کند، باید به پزشک مراجعه کرد.
در صورت وجود هر یک از علائم زیر علاوه بر گرفتگی عضله پا نیز باید با پزشک مشورت شود:
بیشتر بخوانید : درمان کشیدگی مچ پا در شیراز
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 24 خرداد 1401 04:32
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…
سلامت لگن جنبه مهمی از سلامت عمومی افراد است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.…
تعداد افرادی که از مشکلات دیسک کمر رنج میبرند زیاد هستند. سطح شدت این مشکلات…
درمان واریس در شیراز یکی از دلایلی است که روزانه به ما جهت بهبود رگهای…
روماتیسم که به عنوان آرتریت روماتوئید (RA) نیز شناخته میشود، یک بیماری خودایمنی است که…