از جمله روش های قدیمی و سنتی در درمان نواحی آسیب دیده می توان به کمپرس سرد و گرم اشاره کرد. گرما و سرما هر دو می توانند برای تسکین درد و التهاب معجزه کنند، بنابراین مقایسه کارایی آن ها با یکدیگر کاری سخت و دشوار است.
پس از وقوع تروما یا آسیب، متخصصان کایروپراکتیک اغلب انجام سرما درمانی یا گرما درمانی را توصیه می کنند.
هر کدام از این روش ها نقاط قوت و ضعف مخصوص به خود را دارند و بسته به شرایط بیمار، پزشک متخصص انجام یکی از آن ها را تجویز می کند.
بهتر است نگاهی عمیق تر به این دو روش درمانی انداخته و اثر بخشی هر یک را بررسی کنیم.
متخصص کایروپراکتیک با توجه به شرایط بیمار، یکی از این دو روش را انتخاب می کند. بنابراین، قبل از انجام هر یک از این دو روش درمانی بهتر است با متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی دکتر زهره عشقی در شیراز مشورت کنید.
سرما درمانی یا کرایوتراپی در چند سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است. نام این روش درمانی را در مقالات متعددی دیده ایم و ویدئوهای زیادی نیز از آن ها نیز منتشر شده است.
سرما درمانی یک روش بسیار محبوب و موثر در درمان عضلات به شمار می رود. این روش درمانی به تسکین درد در بیماری هایی از قبیل سیاتیک، آرتریت، کمردرد، فتق یا بیرون زدگی دیسک و موارد دیگر کمک می کند.
طی فرآیند سرما درمانی، کل و یا بخشی از بدن به مدت چند دقیقه در دمای حدود ۲۰۰- درجه فارنهایت (۱۲۹- درجه سانتیگراد) قرار میگیرد.
سرما درمانی یا کرایوتراپی با استفاده از سرمای شدید تولید شده از گاز نیتروژن مایع انجام می شود.
بیشتر بخوانید : شاک ویوتراپی در شیراز و مزایای آن
سرما درمانی مزایای زیادی دارد و نقاط ضعف این روش درمانی بسیار اندک هستند. بهتر است قبل از آغاز این روش درمانی، نقاط قوت و ضعف آن را به خوبی بشناسید و بررسی کنید.
هدف از سرما درمانی کاهش جریان خون در نواحی آسیب دیده است. با باریک شدن رگ های خونی و کاهش جریان خون، میزان التهاب در این نواحی تسکین و کاهش می یابد.
از دیگر مزایای سرما درمانی می توان به ایجاد بی حسی موضعی و کاهش درد عضلات اشاره کرد. به همین دلیل در کرایوسرجری یا همان سرما درمانی نیازی به بی حسی موضعی نیست.
برخی از مهمترین مزایای سرما درمانی عبارتند از:
سرما درمانی در تسکین گرفتگی عضلات موثر بوده و به همین دلیل توسط ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرد. پس از سرما درمانی، ورزشکاران انرژی بیشتری دارند و با محدودیت کمتری به فعالیت ادامه می دهند.
سرمادرمانی روشی ایده آل برای افرادی است که به دنبال کاهش وزن هستند، زیرا علاوه بر افزایش متابولیسم بدن در سوزاندن کالری های بیشتر نیز کمک می کند.
در طول درمان، بدن انرژی بیشتری را صرف گرم کردن خود می کند و در نتیجه کالری بیشتری سوزانده میشود.
مانند دیگر روش های درمانی، سرما درمانی هم عوارض جانبی دارد. قبل از شروع درمان، متخصص کایروپراکتیک سوالاتی را مطرح می کند که باید به آن ها پاسخ داده شود. موارد ممنوعیت استفاده از سرما درمانی عبارتند از:
انتخاب پزشک متخصص، مجرب، کار آزموده و حرفه ای برای انجام سرما درمانی امری بسیار مهم است. در صورتی که پزشک مهارت و تخصص کافی را در این زمینه نداشته باشد، عوارض جبران ناپذیری برای بیمار رقم خواهد خورد. این عوارض عبارتند از:
گرما درمانی یا ترموتراپی در نقطه مقابل سرما درمانی قرار دارد. طی فرآیند سرما درمانی، بیمار در معرض دمای پایین قرار می گیرد، در حالیکه در گرما درمانی از دمای بالا استفاده می شود.
دما در گرما درمانی از ۱۱۳ درجه فارنهایت (۴۵ درجه سانتیگراد) تجاوز نمیکند. دمای بالاتر مضر بود و منجر به سوختگی و التهاب پوست خواهد شد.
هر جلسه سرما درمانی حداکثر ۳ دقیقه به طول می انجامد. اما یک جلسه گرما درمانی بسته به شرایط خاص بیمار اغلب بیش از یک ساعت طول خواهد کشید.
بیشتر بخوانید : انجام لیزر درمانی در شیراز + مزایا و کاربردها
گرما درمانی مانند هر روش درمانی دیگری مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد.
گرما درمانی در نقطه مقابل سرما درمانی قرار دارد. در حالی که سرما درمانی منجر به کاهش جریان خون می شود، گرما درمانی آن را افزایش می دهد.
افزایش جریان خون باعث عبور اکسیژن و مواد مغذی بیشتری از رگ های خونی شده و این امر منجر به بهبود بافت های آسیب دیده و تحرک در فرد خواهد شد.
گرما درمانی به عمق پوست نفوذ کرده و روشی موثر در درمان سفتی مفاصل و تسکین دردهای عضلانی می باشد.
مزایای اصلی گرما درمانی عبارتند از:
همانطور که گفته شد، گرما درمانی جریان خون را افزایش می دهد. در صورتیکه این روش درمانی برای آسیب های تازه و یا نواحی ملتهب مورد استفاده قرار گیرد، عوارض جانبی زیادی را به دنبال خواهد داشت.
واکنش طبیعی بدن در مقابل هر گونه آسیبی، ارسال گلبول های سفید خون برای درمان آن است. افزایش جریان خون و ارسال خون بیشتر به نواحی آسیب دیده باعث تورم و التهاب بیشتر خواهد شد.
گرما درمانی باید تحت نظارت یک پزشک مجرب و حرفه ای صورت پذیرد. در غیر این صورت، عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال خواهد داشت. این عوارض عبارتند از:
اثر بخشی سرما درمانی و گرما درمانی در کاهش و تسکین درد به اثبات رسیده است.
گاهی اوقات از ترکیبی از این دو روش درمانی برای دستیابی به بهترین نتایج استفاده می شود. سرما درمانی در مراحل اولیه آسیب دیدگی و گرما درمانی در مراحل پایانی جهت تسکین درد و بهبود آسیب نقش به سزایی ایفا می کنند.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 30 دی 1401 15:17
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…