گرفتگی عضله پشت ران پا، انقباض ناگهانی در عضلات ران است. این انقباضات غیرارادی و ناراحت کننده فرد را از انجام فعالیت های روزانه خود باز می دارد.
گاهی گرفتگی عضله پشت ران پا در شب و هنگام خواب رخ داده و خواب راحت را از فرد می گیرد. احتمال گرفتگی ران تقریباً برای همه افراد از جمله ورزشکاران و دوندگان وجود دارد.
بر اساس یک تحقیق، 79 درصد از ورزشکاران، 39 درصد از دوندگان و 60 درصد از دوچرخه سواران دچار گرفتگی شدید ران می شوند.
این مشکل با داروهای خانگی، حرکات کششی، ماساژ و ورزش قابل درمان است. برای دانستن دلایل و راه های درمان گرفتگی ران به خواندن ادامه دهید.
گرفتگی عضله پشت ران پا بدون علائم قبلی رخ می دهد. برای تشخیص و درمان گرفتگی عضله پشت ران پا در شیراز می توانید به کلینیک دکتر زهره عشقی در شیراز مراجعه کنید.
در گرفتگی های ایدیوپاتیک پا فعالیت عصبی غیر طبیعی ماهیچه حین خواب باعث گرفتگی عضلات پا می شود.
فشار بیش از حد بر روی عضلات پا، برای مثال هنگام ورزش، احتمال گرفتگی عضلات را ایجاد می کند که دلیل آن کاهش ناگهانی خون رسانی به عضلات آسیب دیده است.
هنگام گرفتگی عضلات، انجام اقدامات زیر مفید است:
استفاده از گرما یا سرما موثر است. یک حوله گرم یا پد گرم کننده روی عضلات منقبض یا سفت شده بگذارید.
حمام آب گرم یا جریان دوش آب گرم روی ماهیچه های گرفته نیز می تواند کمک کننده باشد. ماساژ ماهیچه های گرفته با یخ نیز درد را تسکین می دهد.
گرفتگی عضلات پا یک عارضه شایع و معمولاً بی خطر است که در آن ماهیچه های پا به طور ناگهانی سفت و دردناک می شوند.
اگرچه احتمال گرفتگی در هر قسمتی از اندام پایینی، از جمله پاها و رانها وجود دارد، اما این عارضه معمولاً در عضلات ساق پا رخ میدهد.
پس از برطرف شدن گرفتگی، احتمالا درد و حساسیت تا چند ساعت در پا حس می شود.
احتمال گرفتگی عضلات در هر زمانی وجود دارد، اما بیشتر در شب یا هنگام استراحت رخ می دهد.
هنگام گرفتگی عضلات پا، عضله به طور ناگهانی، منقبض، کوتاه و سفت میشود (اسپاسم). گرفتگی ها گاهی بسیار دردناک بوده و حرکت کردن را سخت می کنند.
گرفتگی می تواند از چند ثانیه تا 10 دقیقه طول بکشد. پس از رفع گرفتگی عضلات، احتمالا آن ناحیه تا 24 ساعت حساس خواهد بود.
بیشتر بخوانید : درمان اسپاسم عضلانی یا اسپاسم عضله در شیراز
به طور کلی، گرفتگی ران بی ضرر بوده و نیازی به درمان پزشکی ندارد. با این حال، در صورت بروز برخی علائم خاص، باید با پزشک مشورت کرد، مانند :
بیشتر بخوانید : انواع آسیب های عضلانی
چندین راه برای جلوگیری از گرفتگی عضلات ران وجود دارد:
کم آبی می تواند دفعات و احتمال گرفتگی عضلات ران را افزایش دهد. بنابراین نوشیدن حداقل هفت تا هشت لیوان آب در روز ضروری است.
نوشیدن آب در هوای گرم و هنگام فعالیت های شدید، ضرورت بیشتری دارد. داروها و رژیم غذایی نیز بر میزان نیاز بدن به آب تاثیر می گذارند.
قبل از فعالیت شدید یا استفاده زیاد از یک عضله، آن عضلات را به آرامی کشش دهید. اگر در شب دچار گرفتگی شدید عضلات می شوید، قبل از خواب کمی حرکات کششی انجام دهید.
مصرف ویتامین، کلسیم، منیزیم و پتاسیم را در رژیم غذایی خود بیشتر کنید. غذای سالم بخورید و مراقب تغذیه خود باشید.
همیشه به پهلو بخوابید و از ملافه های سنگین که ماهیچه ها را منقبض می کنند، استفاده نکنید.
درمان هایی برای گرفتگی ران وجود دارد. برای یادگیری نحوه برطرف کردن گرفتگی ران ادامه مطلب را بخوانید.
استفاده از یخ یا پک حرارتی یکی از بهترین درمان های گرفتگی ران است. اگر به طور مکرر دچار درد یا گرفتگی می شوید، از پک حرارتی استفاده کنید.
با یک حوله گرم یا پک گرم کننده آن ناحیه را ماساژ دهید. همچنین می توانید روی ناحیه متورم کمپرس یخ بگذارید.
نمک اپسوم به علت داشتن منیزیم به آرامش عضلات کمک می کند. بنابراین می توان از نمک اپسوم برای درمان گرفتگی ران استفاده کرد. دو فنجان نمک اپسوم را در آب گرم وان اضافه کنید.
پا را بیست دقیقه در آب بگذارید. می توان این کار را هر روز تکرار کرد. مبتلایان به دیابت، فشار خون بالا یا مشکلات قلبی نباید از نمک اپسوم استفاده کنند.
به پشت دراز بکشید، یک حوله یا کمربند را دور پنجه پای خود پیچیده و با استفاده از آن پای آسیب دیده را بالا بیاورید. با کمک حوله یا کمربند پای خود را به آرامی به سمت خود بکشید.
در حین کشیدن پا به ماساژ عضلات همسترینگ ادامه دهید. می توانید با یک دست حوله یا کمربند گرفته و با دست دیگر پا را ماساژ دهید.
اگر به پشت دراز کشیدن برایتان مقدور نیست، همین کار را حین نشستن، دراز کردن پاها و خم شدن به جلو انجام دهید.
اگر گرفتگی در قسمت جلویی ران باشد، ماهیچه چهارسر ران را بکشید. صاف بایستید و پای خود را به سمت عقب و باسن بلند کنید.
سعی کنید پای خود را با دست نگه داشته و آن را به باسن نزدیک کنید. پا نباید بیش از حد خم شود. زانو را در راستای ران نگه داشته و به کشش پای خود به آرامی ادامه دهید.
به عضله خود بیش از حد فشار نیاورید و فقط پا را به آرامی بکشید. بین حرکات کششی راه بروید تا عضلات آرام شوند.
خردل زرد حاوی اسید استیک است که تولید استیل کولین را افزایش می دهد. استیل کولین به کار کردن عضلات و تسکین درد کمک می کند.
یک قاشق از خردل زرد را در یک فنجان شیر گرم بریزید. این مایع به درمان گرفتگی ران کمک می کند.
رزماری به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی، برای تسکین درد در عضلات موثر است. بنابراین، می توان از رزماری در درمان گرفتگی ران استفاده کرد.
یک اونس رزماری را در یک شیشه آب جوش بریزید. روی آن را بپوشانید و بگذارید 30 دقیقه بماند. سپس یک پارچه را در این آب خیسانده و ناحیه آسیب دیده را با آن فشار دهید.
پس از آن از فشرده سازی سرد استفاده کنید. همچنین میتوانید با جوشاندن یک قاشق چای خوری برگ رزماری در یک فنجان آب، چای رزماری درست کنید. این چای را دو یا سه بار در روز بنوشید.
در صورت ادامه دار بودن گرفتگی های ران، شاید ورزش های سبک کمک کنند. پیاده روی، یوگا و حرکت بدن می تواند برای درمان گرفتگی ران مفید باشد.
خاصیت تسکین دهندگی روغن میخک به کاهش درد در عضلات ران کمک می کند. همچنین، ویژگی های ضد التهابی روغن میخک در درمان تورم عضلات مفید است.
چند قطره روغن میخک گرم را به آرامی روی ناحیه آسیب دیده بمالید. آن را به مدت پنج تا ده دقیقه روی آن ناحیه ماساژ دهید. در صورت تمایل این کار را تکرار کنید.
سیاه شیره سرشار از کلسیم و پتاسیم است. اگر گرفتگی ران ها به دلیل کمبود این مواد معدنی باشد، سیاه شیره یک درمان عالی است.
یک قاشق غذاخوری سیاه شیره را در شیر گرم یا آب مخلوط کرده و برای تسکین درد، آن را یک یا دو بار در روز بنوشید.
سرکه سیب علاوه براینکه سرشار از پتاسیم است، به حفظ مایعات در بدن کمک می کند. سطح پایین پتاسیم در بدن می تواند باعث گرفتگی طولانی و پیوسته ران شود.
سرکه سیب به درمان این نوع گرفتگی کمک می کند. یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک لیوان آب گرم اضافه کرده و بنوشید. برای گرفتن بهترین نتیجه آن را هر روز مصرف کنید.
جوش شیرین جلوی بالا رفتن سطح اسید لاکتیک هنگام ورزش شدید را می گیرد. بعد از ورزش یک چهارم قاشق چایخوری محلول جوش شیرین بنوشید.
جوش شیرین به تنظیم اسید لاکتیک و درمان دردهای ناشی از گرفتگی عضلات ران کمک می کند.
در کنار درمان های فوق، میتوانید ماساژ بگیرید. آب میوه و مایعات بنوشید. همچنین از رخت خواب مناسبی استفاده کنید.
حتما بخوانید : فیزیوتراپی پا در شیراز
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 شهریور 1402 11:18
وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شدهاید، باید به حرکت دادن…
علت زانو درد میتواند انواع آسیبها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…
اگر در شیراز زندگی میکنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…