عصب ممکن است در طول مسیر خود در نقاط مختلفی از بدن دچار گیر افتادگی شود، اما معمولاً اعصاب در ستون فقرات گردنی و کمری به دام می افتد.
گیرافتادگی عصب گردن معمولا باعث کاهش دامنه حرکتی گردن، سوزش، احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف عضلات گردن می شود.
بافت های زخم ناشی از برآمدگی دیسک یا رشد بیش از حد مفصل فاست به ریشه های عصبی گردن فشار آورده و درد و بی حسی و گزگز در گردن ایجاد می کنند.
گیر افتادگی ریشه عصب گردنی که با عنوان رادیکولوپاتی گردنی نیز شناخته می شود، عارضه ای است که که در آن ریشه عصبی در محل خروج از ستون فقرات در گردن، تحت فشار قرار گرفته یا تحریک می شود.
شایع ترین دلایل گیر افتادگی ریشه عصبی عبارتند از:
اعصاب گردنی و ریشه های عصبی، به گردن، شانه، بازو و دست حس و امکان حرکت می دهند. هر نوع فشار یا تحریک می تواند باعث درد، ضعف، گزگز و/یا بی حسی شود.
سایر علائم رایج عبارتند از اسپاسم عضلانی، اختلال در رفلکس های طبیعی و از دست دادن توانایی حرکت، مانند ناتوانی در خم شدن به عقب یا چرخاندن سر.
متخصصان ستون فقرات گردنی، با ارائه گزینه های درمانی مختلف، خدمات جامعی را برای تمام بیماری های اسکلتی عضلانی ارائه می دهند تا فرد بتواند دوباره فعالیت های مورد علاقه خود را انجام دهد.
برای اکثر بیماران مبتلا به گیر افتادگی عصب گردن، درمان محافظه کارانه صورت می گیرد که شامل استراحت، یخ، داروهای ضد التهاب و درد، شل کننده های عضلانی، تزریق در ستون فقرات و فیزیوتراپی می باشد.
در صورت موثر نبودن درمان های غیر جراحی در تسکین درد، احتمالا برای رفع فشار روی اعصاب، جراحی در نظر گرفته خواهد شد.
گیرافتادگی عصب گردنی می تواند علائم مختلفی را ایجاد کند. در بیشتر موارد، باعث کاهش دامنه حرکتی گردن، احساس سوزن سوزن شدن، تحریک، ضعف و بی حسی عضلات گردن می شود.
اعصاب ممکن است به دلیل برآمدگی دیسک، بافت زخم یا رشد بیش از حد مفصل فاست گیر بیفتند. برآمدگی دیسک، روی ریشه های عصبی گردنی فشار وارد کرده و باعث درد، گزگز و بی حسی در گردن می شوند.
نشانه اصلی گیر افتادن عصب گردنی، کاهش عملکرد ستون فقرات گردنی است. موارد زیر از علائم دیگر این عارضه هستند:
درد همراه با سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف ستون فقرات گردنی که ممکن است به صورت موضعی در ناحیه گردن باشد یا به بازو کشیده شود.
علامت اصلی عصب گردنی به دام افتاده کاهش عملکرد ستون فقرات گردنی است. بیمار درد همراه با بی حسی، گزگز و ضعف ستون فقرات گردنی را تجربه خواهد کرد.
این درد ممکن است در ستون فقرات گردنی باشد یا به بازو کشیده شود. گردن درد در خط میانی بدن است که تا شانه ها، بازوها و انگشتان ادامه می یابد.
این عارضه در صورت پیشرفت، عملکرد ستون فقرات گردنی را کاهش داده و باعث ضعف عضلانی و ناراحتی بیشتر بیمار خواهد شد.
با از کار افتادن اعصاب، مشکل بدتر خواهد شد. در این شرایط با اینکه فرد احساس بهبودی می کند، اما وضعیت بیماری اش بدتر شده است.
تمام موارد گیرافتادگی عصب لزوماً نیازی به درمان ندارند، زیرا احتمالا با استراحت کافی به مرور زمان، خود به خود برطرف می شوند. اما به غیر از استراحت می توان برای تسکین این درد، از چندین روش درمانی خانگی استفاده کرد.
برخی از گزینه های درمانی خانگی برای این عارضه عبارتند از:
با این حال، در صورت فروکش نکردن یا تشدید علائم، توصیه می شود که به دنبال کمک حرفه ای باشید. مشاوره پزشکی و تشخیص درست برای تأیید مرتبط بودن علائم به فشردگی عصب ضروری است.
بیشتر بخوانید : متخصص ارتوپدی گردن در شیراز
برای تشخیص رادیکولوپاتی گردن، توصیه می شود که برای انجام معاینه فیزیکی و تجویز آزمایشات تصویربرداری به یک پزشک واجد شرایط مراجعه کنید. با چنین معایناتی می توان میزان احتمال جدی بودن منشا علائم را بررسی کرد.
پس از تایید تشخیص، درمان هایی مانند موارد زیر تجویز خواهد شد:
در بسیاری از موارد، برای رفع گرفتگی عصب به جراحی نیاز نیست. با این حال، برای افرادی که درد شدید دارند یا درمان های محافظه کارانه برای آنها موثر نبوده است، به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شود.
از سوی دیگر، از آنجایی که دلیل گیرافتادگی اعصاب، بیشتر فشردگی اجزای ستون فقرات است ( و گردن قسمت بالایی ستون فقرات را تشکیل می دهد)، ممکن است استفاده از یک دستگاه ارتوپدی مانند Backrack برای برداشتن فشار از ستون فقرات (گردن) مفید باشد.
درمان ها برای گیرافتادگی مکرر عصب گردن، به 3 دسته تقسیم می شوند.
در رویکرد محافظه کارانه از تمرینات فیزیوتراپی گیر افتادگی عصب گردن استفاده می شود که بر تکنیک های بهبود تعادل عضلات، تاکتیک های مقابله ای و درمان شناختی رفتاری تمرکز دارند.
تغییر سبک زندگی نیز بخشی از درمان است. با گذشت زمان، علائم در نهایت برطرف می شوند.
این رویکرد درمانی از بین رفتن کامل علائم گیرافتادگی عصب گردن را تضمین نمی کند و خطر بیشتری هم دارد.
این روش در اکثر موارد گیر افتادگی عصب گردن نتایج موثری داشته است. به خصوص برای افراد مبتلا به برآمدگی دیسک، ناپایداری ستون فقرات یا اسپوندیلوز کمری می تواند بهبودی قابل توجهی را ایجاد کند.
درمان تقریباً در همه موارد این بیماری ها، با موفقیت انجام شده و علائم به طور کامل بهبود یافته اند.
فیزیوتراپیست میتواند مناسب ترین تمرینات فیزیوتراپی گیر افتادگی عصب گردن و کشش ها برای برطرف شدن علائم این مشکل عصبی را به فرد آموزش دهد.
درد خفیف، احتمالا با ورزش های ملایم تسکین می یابد. حرکات در این تمرین ها بر کشش عضلات گردن و کاهش فشار روی عصب تمرکز دارد.
برای جلوگیری از آسیب عصبی بیشتر، این تمرینات را به آرامی انجام دهید. این کشش ها را می توان در حالت نشسته یا ایستاده انجام داد.
این حرکت افزایش طول گردن، تنش عضلات گردن را کاهش می دهد. همچنین وضعیت قرار گیری سر و گردن را بهبود می بخشد.
هنگامی که انجام این حرکت برایتان راحت شد، بدون استفاده از انگشتان خود، چانه را به همین صورت عقب بکشید.
عضلات ذوزنقه ای در پشت گردن قرار دارند. سفتی زیاد این عضلات، می تواند ستون فقرات و اعصاب را فشرده کند.
این تمرین باعث شل شدن این ماهیچه ها و آزاد شدن اعصاب گیرافتاده می شود.
در موارد فشردگی عصب گردن، ورزش هایی مانند خم کردن گردن درد ناشی از آن را تسکین می دهد. این کشش را باید به آرامی انجام دهید.
می توانید یک حرکت اضافی به چین تاک اضافه کنید. این حرکت اضافه، گردن را در جهت دیگری نیز کشش می دهد.
این تمرین ممکن است برای برخی افراد باعث سرگیجه شود. اگر سرگیجه داشتید، این تمرین را ادامه ندهید.
یک عصب تحت فشار می تواند دامنه حرکتی گردن را کاهش دهد. در این موارد چرخش سر ممکن است مفید باشد. این تمرین را به صورت آهسته و کنترل شده انجام دهید. در صورت احساس درد، حرکات کوچکتری را انجام دهید.
چرخاندن شانه تنش در شانه ها و گردن را آرام می کند. این حرکت می تواند به کاهش فشار و درد ناشی از فشار روی اعصاب کمک کند.
بیشتر بخوانید : تست نوار عصب و عضله
مجید حسن بیگی فیزیوتراپیست و عضو انجمن فیزیوتراپی ایران در شیراز، ارائه کننده خدمات فیزیوتراپی در شیراز. برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با کلینیک فیزیوتراپی مهراز، با شماره تلفن 09010384525 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک فیزیوتراپی مهراز: شیراز، خیابان اردیبهشت غربی، تقاطع خیابان فلسطین (باغشاه) و اردیبهشت، ساختمان امیران، طبقه 4
این پست آخرین بار ویرایش شد در 17 آبان 1402 08:30
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…