هایپرکیفوز یا قوز کمر، یک بدشکلی در ستون فقرات است که باعث می شود انحنایی رو به جلو در پوسچر بخش فوقانی پشت (بخش سینه ای ستون فقرات) ایجاد شود. پوسچر، شکل قرارگیری بدن است؛ در طول روز بارها پوسچر به دلایل مختلف، از جمله کاری که فرد انجام می دهد و مدت زمان انجام آن تغییر می کند. گاهی اوقات، پوسچر یا وضعیت بدن می تواند باعث تشدید انحنای پشت در بخش سینه ای شده که تغییر آن دشوار است.
در هایپرکیفوز نیز همین وضعیت رخ می دهد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با روش های پیشگیری و درمان کیفوز بیشتر آشنا کنیم.
متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی، متخصصین حرکت هستند. آن ها با آموزش بیمار و تجویز حرکات معین، کیفیت زندگی را بهبود می بخشند. برای درمان قوز کمر، کیفوز یا قوز پشتی در شیراز به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دکتر زهره عشقی مراجعه کنید.
در هایپرکیفوز، ظاهر فرد به صورتی تغییر می کند که شانه ها به شکل گرد درآمده و سر و گردن، جلو تنه قرار می گیرد. افراد مبتلا به این عارضه، اغلب در راست ایستادن دچار مشکل هستند.
تشدید این انحنا با افزایش خطر مشکلات جسمی از جمله کمردرد و گردن درد، اختلالات تنفسی و افتادن مرتبط است.
این عارضه می تواند تمام سنین را درگیر کند، اما اغلب اوقات افزایش انحنای پشت در افراد بالای 40 سال آغاز شده و با گذشت زمان ادامه پیدا می کند.
باور بر این است که 20 تا 40 درصد از افراد مسن به هایپرکیفوز دچار می شوند. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی به این افراد در رفع محدودیت های عملکردی کمک می کنند.
هایپرکیفوز می تواند ناشی از عارضه هایی مانند پوکی استخوان و شکستگی مهره های ستون فقرات باشد. تحقیقات نشان می دهد در دو سوم افراد مبتلا به هایپرکیفوز، شکستگی ستون فقرات وجود ندارد.
دلایل احتمالی ابتلا به این بدشکلی ستون فقرات در زمان عدم وجود شکستگی مهره ای، عبارت اند از:
برجسته ترین علامت هایپرکیفوز، گرد شدن پشت است.
احتیاط: اگر متوجه افزایش ناگهانی در انحنای پشت خود شدید، به پزشک مراجعه کنید، زیرا این تغییر ناگهانی می تواند نشان دهنده مشکلات جسمی دیگر باشد.
عدم درمان کیفوز می تواند منجر به موارد زیر شود:
در صورت ابتلا به قوز پشتی یا هایپرکیفوز پیشرفته، فرد، موارد زیر را تجربه خواهد کرد:
بیشتر بخوانید : علت های معمول و غیرمعمول کمر درد و درمان آن
هایپرکیفوز، ابتدا با معاینه چشمی پشت ارزیابی خواهد شد. انحنای ستون فقرات با استفاده از یک خط کش منعطف یا تست اشعه ایکس اندازه گیری می شود.
در تست اشعه ایکس، رادیولوژیست، زوایای ستون فقرات را بر روی اشعه ایکس اندازه گیری خواهد کرد. در صورتی که انحنا بیش از 40 درجه باشد، تشخیص، هایپرکیفوز است.
گاهی اوقات تغییرات ستون فقرات در اثر شکستگی های حاصل از پوکی استخوان رخ می دهد. تغییرات ستون فقرات می تواند ناشی از بیماری تحلیل دیسک یا آرتروز نیز باشد.
بیشتر بخوانید : درمان آرتروز مفاصل یا اوستئوآرتریت در شیراز
این مشکلات معمولا با افزایش سن مرتبط هستند. سایر مشکلاتی که با افزایش سن مرتبط نیستند نیز می توانند باعث تغییر ناگهانی در پوسچر شوند؛ اگرچه، مشکلاتی مانند تومور، عفونت یا تغییرات نورولوژیکی نادر هستند.
گاهی پزشک برای تصمیم گیری در مورد تاثیر هریک از این عارضه های نادر بر پوسچر، تست های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا MRI تجویز می کند.
در صورت ابتلا به هایپرکیفوز پیشرفته، ممکن است فرد با وجود نداشتن سابقه بیماری ریوی یا قلبی، دچار اختلال تنفس شود. گاهی نیز فرد متوجه کاهش فاصله بین تحتانی ترین دنده و استخوان های لگن می شود.
در این مورد، ممکن است برای بررسی این موضوع که آیا هایپرکیفوز باعث ایجاد محدودیت در تنفس شده است، تست های عملکرد ریوی تجویز شود.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند براساس شرایط هر فرد، محدودیت های عملکردی و درمان کیفوز یا قوز پشتی یا همان درمان قوز کمر کمک کند.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با مرور سابقه پزشکی فرد در گذشته و حال و بررسی داروهای مصرفی آغاز خواهد کرد.
در صورتی که فرد، تغییر ناگهانی در پوسچر، درد شدید یا تغییر قابل توجه در عملکرد فیزیکی خود را گزارش دهد، به پزشک متخصص ارجاع داده خواهد شد.
افزایش ناگهانی در گردی پشت می تواند نشان دهنده یک مشکل جسمی جدی تر باشد.
با رد وجود مشکل جدی تر، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، تست های مخصوصی را برای ارزیابی عارضه فرد اجرا خواهد کرد.
او با مشاهده، اندازه گیری و ثبت ترازبندی ستون فقرات، استحکام تنه، محدوده حرکتی و انعطاف در حرکت شروع خواهد کرد.
در صورت وجود اختلال در راه رفتن یا حفظ تعادل، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، وضعیت حرکت فرد را بررسی کرده و تست هایی را برای تعیین سطح اختلال و احتمال افزایش خطر افتادن اجرا خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : درمان درد و طب فیزیکی و توانبخشی
او یک برنامه درمانی را برای رفع نیازها و اهداف اختصاصی فرد طراحی خواهد کرد. درمان کیفوز می تواند شامل موارد زیر باشد:
اغلب اوقات تغییر نحوه نشستن، ایستادن و انجام فعالیت های روزانه، بیشترین تاثیر را روی کاهش پیشرفت انحنا دارد.
به خاطر داشته باشید، تمام موارد هایپرکیفوز متفاوت هستند. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بر اساس شرایط اختصاصی هر فرد، بهترین درمان کیفوز یا قوز کمر را انتخاب خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : درمان کشیدگی و پیچ خوردگی عضلات ستون فقرات در شیراز
تحقیقات نشان نداده است که امکان پیشگیری از هایپرکیفوز وجود دارد. اگرچه، شواهد نشان می دهد حفظ تناسب اندام و بهبود پوسچر می تواند هایپرکیفوز را کاهش داده و مانع از تشدید آن با گذشت زمان شود.
محافظت از ستون فقرات در فعالیت های روزانه نیز در پیشگیری از پیشرفت یا تشدید عارضه اهمیت دارد. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به فرد توصیه خواهد کرد:
در برخی افراد داروهای دیگری برای حفظ سلامت استخوان تجویز می شود. برای یافتن بهترین راه حل متناسب با نیازهای خود با پزشک و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشورت کنید.
بیشتر بخوانید : لامینکتومی، جراحی برای کمردرد
تمام متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی تحت آموزش و تجربه کافی قادر به درمان کیفوز هستند. اگرچه، گزینه های زیر نیز وجود دارد:
این نوع متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی، دانش، تجربه و مهارت های پیشرفته ای را دارا هستند که می تواند در درمان کیفوز عارضه مفید واقع شود.
نکات کلی در زمان جستجو برای یافتن متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 خرداد 1401 05:49
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…