در این مقاله، قصد داریم به علل ایجاد انگشت چکشی، علائم، عوارض، تشخیص و درمان آن بپردازیم.
انگشت چکشی یا مالت فینگر عارضه ای است که در آن انگشتان دوم، سوم یا چهارم پا تحت تاثیر قرار می گیرند. در این شرایط، انگشت پا در مفصل وسط خم شده و به شکل چکش در می آید.
این عارضه بر اثر عدم تعادل در ساختارهای اطراف مفصل رخ می دهد و یکی از دلایل متداول آن پوشیدن کفش های نامناسب است. درد، تورم و سختی در راه رفتن از جمله علائم عارضه انگشت چکشی به شمار می روند.
انگشتان چکشی در ابتدا انعطاف پذیر هستند، اما در صورت بی توجهی و عدم درمان سفت خواهند شد و در برخی از موارد تنها با عمل جراحی درمان می شود.
درمان به موقع و سریع مشکل انگشت چکشی، احتمال پیشرفت آن را کاهش خواهد داد. برای تشخیص و درمان عارضه انگشت چکشی می توانید به کلینیک تخصصی دکتر زهره عشقی در شیراز مراجعه کنید.
عدم تعادل در ماهیچه ها و تاندون هایی که مفصل وسط پا را احاطه می کنند یکی از عواملی است که باعث ایجاد انگشت چکشی می شود.
این عدم تعادل به دلایل متفاوتی رخ می دهد که به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.
پوشیدن کفش های خیلی تنگ و یا پاشنه بلند باعث خمیده شدن انگشتان پا می شوند.
هنگامیکه انگشتان پا به مدت طولانی در حالت خمیده می مانند، ماهیچه ها نمی توانند صاف شوند.
حتی با پوشیدن کفش های جا دار، این ماهیچه ها دیگر صاف نخواهند شد. میخچه از دیگر عواملی است که می تواند باعث تشدید شدن عارضه انگشت چکشی شود.
ژنتیک یکی دیگر از عوامل بروز انگشت چکشی محسوب می شود.
عامل ژنتیک و وراثت از جمله عواملی است که اگر یکی از بستگان به عارضه انگشت چکشی مبتلا بوده باشد، احتمال بروز در دیگر اعضای خانواده نیز افزایش می یابد.
با توجه به این که این مطالعه بر قومیت و نژاد خاصی انجام شده، نتایج حاصل از آن برای دیگر افراد در دیگر کشورها قابل تعمیم نمی باشد.
براساس نتایج حاصل از مقاله ای که در سال 2021 انجام شد، بروز انگشت چکشی در انگشتان بلندتر شایع تر است.
احتمال خم شدن انگشتان بلندتر پا هنگام پوشیدن کفش های تنگ و یا پاشنه دار بیشتر است. انگشت چکشی در افرادی که کف پای صاف که و یا بونیون دارند، بیشتر مشاهده می شود.
کف پای صاف به حالتی گفته می شود که هنگام قرار گرفتن پا بر روی یک سطح صاف، هیچ قوسی در آن مشاهده نمی شود.
بونیون برآمدگی استخوانی است که در قسمت خارجی انگشت شست پا ایجاد می شود.
انگشت چکشی در افراد مسن به ویژه زنان شایع تر است.
مطالعه ای که در سال 2013 انجام شد، نیمی از زنان شرکت کننده بالای 70 سال دفورمیته کمتری در انگشتان پا داشتند و این آمار نشان می دهد که در برخی فرهنگ ها، زنان بیشتر کفش هایی می پوشند که انگشتان پا را تحت فشار قرار میدهند و در نتیجه باعث ایجاد مشکل انگشت چکشی خواهد شد.
یک مطالعه مقطعی در سال 2021 در مالزی نشان داد که آمار مشکلات انگشتان پا از جمله پینه، بونیون و انگشت چکشی در زنان جوانی که در محل کار کفش های پاشنه بلند می پوشیدند به میزان قابلتوجهی بالاتر از زنانی بود که از کفش های دیگر استفاده می کردند.
آسیب هایی که در گذشته به انگشت وارد شده، لزوما عامل مستقیم انگشت چکشی محسوب نمی شود اما می تواند باعث پیشرفت مشکل انگشت چکشی شود.
برخی از بیماری ها خطر ابتلا به انگشت چکشی را افزایش خواهد داد. این بیماری ها عبارتند از:
یکی از انگشتان فردی که از مشکل انگشت چکشی رنج می برد به طور مداوم در حالت خمیده قرار دارد. فرد در صاف کردن انگشتان خود با مشکل مواجه می شود و ممکن است نتواند آن را صاف کند.
دیگر علائم انگشت چکشی عبارتند از:
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی انگشتان در شیراز + 7 تمرین برای تقویت انگشتان
پزشک با انجام یک معاینه فیزیکی به بررسی انگشت خمیده شده می پردازد.
در صورتی که پزشک به وجود مشکل انگشت چکشی در بیمار مشکوک شود، تصویر برداری پرتو ایکس را برای تائید و یا رد این عارضه تجویز خواهد کرد.
در صورتی که فرد آسیب دیده به بیماری دیگری مانند دیابت مبتلا باشد، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای این موارد نیز تجویز کند.
انگشتان چکشی در ابتدا انعطاف پذیر هستند، در این شرایط استفاده از روش های غیر جراحی میتوانند مشکل انگشت چکشی را حل کرده و انگشت خمیده پا را صاف کند.
پزشک متخصص توصیه هایی در این زمینه ارائه خواهد داد که به شرح زیر می باشد:
افرادی که در مراحل ابتدایی بروز این عارضه قرار دارند باید از پوشیدن کفش های نوک تیز، تنگ یا پاشنه بلند اجتناب کنند. کفش این افراد باید دارای شرایط زیر باشد:
تمرینات ورزشی علاوه بر تقویت و کشش ماهیچه ها، عدم تعادل را در پا کاهش می دهد. تمرینات ورزشی خاص شامل موارد زیر می باشد:
افراد میتوانند برای کاهش فشار بر روی انگشتان پا از تجهیزات پزشکی مانند جدا کننده های ژله ای، پد یا کفی انگشت چکشی که بدون نسخه نیز در داروخانه به فروش می رود، استفاده کنند.
مصرف داروهای مسکن که بدون نسخه نیز به فروش می روند برای کاهش درد موثر خواهند بود.
اگر درمان های غیر جراحی در کاهش علائم انگشت چکشی موثر واقع نشوند و یا فرد قادر به حرکت انگشت آسیب دیده نباشد، پزشک انجام عمل جراحی را تجویز خواهد کرد.
برای جراحی انگشت چکشی نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست و در این شرایط، ناحیه آسیب دیده به صورت موضعی بی حس می شود.
اسپلینت نوعی ارتز است که به کاهش علائم انگشت چکشی کمک خواهد کرد. براساس مطالعات انجام شده، قراردادن اسپلینت در کفش باعث کاهش عدم تعادل در عضلات و تاندون ها خواهد شد.
افراد می توانند از محصولات ارتوپدی که براساس نیاز و به طور سفارشی ساخته شده برای درمان ناهنجاری های ارتوپدی و استخوانی استفاده کنند.
جراحان همچنین ممکن است استفاده از این محصولات را پس از انجام عمل جراحی توصیه کنند.
در طول این عمل، جراح با برداشتن قسمت کوچکی از استخوان مفصل، امکان صاف شدن آن را مهیا می کند. در برخی از موارد، جراح این روش را همراه با افزایش طول تاندون انجام خواهد داد
بعد از اتمام جراحی، فرد باید حرکت پاهای خود را تا زمان بهبودی انگشت پا محدود کند. بعد از عمل، فرد به مدت 4 تا 6 هفته از درد یا تورم در انگشتان شکایت می کند.
این احتمال وجود دارد که پزشک ورزش های تحمل کننده وزن را با استفاده از کفش های مخصوص را به مدت 2 تا 6 هفته تجویز کند.
زمان بهبودی در افراد مبتلا به بیماری های خاصی از جمله بیشتر طول می کشد.
بیشتر بخوانید : آرتروز انگشت شست و درمان آن در شیراز
انگشت چکشی یک بیماری پیشرونده است و با گذشت زمان به یک عارضه جدی تبدیل خواهد شد. عوارض مشکل انگشت چکشی عبارتند از:
درد، سفتی، عفونت و بی حسی برخی از عوارض احتمالی جراحی انگشت چکشی به شمار می روند. امکان بازگشت عارضه انگشت چکشی وجود دارد. براساس مقاله ای که در سال 2021 انجام شد، امکان بازگشت این عارضه در 10 درصد از موارد مشاهده شده است.
امکان بازگشت این عارضه در افرادی که انگشت دوم را جراحی می کنند، بیشتر از کسانی خواهد بود که انگشت سوم یا چهارم خود را عمل می کنند.
مراجعه به موقع و سریع به پزشک امکان درمان را با استفاده از روش های غیر جراحی مهیا می کند و در نتیجه فرد از عوارض و خطرات ناشی از جراحی در امان خواهد بود.
از آنجایی که پوشیدن کفش های تنگ یکی از دلایل متداول ایجاد انگشت چکشی است، پوشیدن انواع خاصی از کفش ها خطر ابتلا به این بیماری را کاهش خواهد داد.
افراد باید به دنبال کفش های تخت یا پاشنه کوتاه باشند. بهتر است پنجه کفش پهن باشد.
ممکن است فرد قادر به کنترل دیگر دلایل بروز انگشت چکشی نباشد، بنابراین پوشیدن کفش های مناسب بهترین راه برای جلوگیری از بروز این عارضه محسوب می شود.
این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا به دیگر مشکلات پا از جمله بونیون، کف پای صاف یا نوروپاتی دیابتی به دنبال درمان باشند تا بتوانند از دیگر خطرات و مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.
فرد با مشاهده علائم اولیه انگشت چکشی می بایست به پزشک متخصص مراجعه کند. پزشک با ارزیابی انگشتان پا و تشخیص عارضه نسبت به شروع درمان های محافظه کارانه اقدام می کند تا از خمیده شدن بیشتر انگشتان جلوگیری کند.
افراد در مراحل پیشرفته تر نیز حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. حتی اگر انگشت پا برای مدت طولانی در حالت خمیده قرار داشته باشد، پزشک می تواند با استفاده از گزینه های درمانی در حل مشکل به بیمار کمک کند.
در صورتی که زخم باز بر روی پا ایجاد شده باشد، مراجعه اورژانسی به پزشک متخصص الزامی است. این زخم ها ممکن است هرگز بهبود نیابند.
مراجعه به موقع به پزشک حتی در افرادی که نیاز به جراحی دارند نیز می تواند از شدت علائم و عوارض ناشی از بکاهد. این عارضه در حدود 90 درصد از افراد، بازگشتی نخواهد داشت.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 فروردین 1402 16:35
وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شدهاید، باید به حرکت دادن…
علت زانو درد میتواند انواع آسیبها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…
اگر در شیراز زندگی میکنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…