انحراف شست پا یا هالوکس والگوس، شایع ترین بدشکلی یا دفورمیتی پا است. به این عارضه بونیون شست پا نیز گفته می شود.
علت آن رشد یک برآمدگی استخوانی اضافی در قسمت بیرونی شست پا است. وارد آمدن فشار به پا هنگام راه رفتن، ایستادن طولانی و پوشیدن کفش های تنگ می تواند باعث انحراف شست پا به سمت بیرون شود.
هالوکس والگوس علاوه بر ایجاد ظاهر نازیبا، به علت درد زیاد، کیفیت زندگی فرد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
در این عارضه شست پا از جای درست خود خارج شده و به سمت لبه بیرونی پا می رود. در هالوکس والگوس، سر استخوان متاتارس متورم و اغلب دردناک شده و برآمدگی ایجاد شده در مفصل متاتارسوفالانژیال به کفش فشار میآورد.
در هالوکس والگوس– که تقریبا همیشه همراه با پهنای زیاد وبزرگی پا است – انگشت شست پا ابتدا به سمت لبه بیرونی پا منحرف می شود. بنابراین در هالوکس والگوس، تاندون انگشت شست پا دیگر به موازات انگشت شست پا نیست و مستقیم در مفصل متاتارسوفالانژیال نمی رود، بلکه، از تراز طبیعی انگشت شست پا خارج می شود.
این انحراف، باعث ایجاد برآمدگی ملتهب و رشد کننده و معمولاً دردناک در مفصل متاتارسوفالانژیال می شود. این برآمدگی انگشت پا همیشه در هالوکس والگوس وجود دارد.
این عارضه در صورت عدم درمان، در مراحل پیشرفته راه رفتن را برای فرد غیر ممکن می کند. برای درمان انحراف انگشت شست پا در خانه ابتدا پوشیدن کفش مناسب و استفاده از پدهای مخصوص و فاصله دهنده انگشتان پا توصیه می شود. برای درمان انحراف انگشت شست پا در شیراز می توانید به کلینیک دکتر زهره عشقی مراجعه کنید.
دلیل خاصی برای هالوکس والگوس وجود ندارد. می توان گفت چند عامل مختلف، همزمان در ایجاد این بیماری نقش دارند.
ژنتیک یکی از این عوامل موثر است. برخی از ژن ها باعث انعطاف بیشتر رباط ها شده و در نتیجه احتمال بونیون را افزایش می دهند. به همین دلیل این عارضه تا حدودی زمینه ارثی و خانوادگی دارد.
پوشیدن کفش های نامناسب و تنگ، ایستادن طولانی مدت و فشار آوردن به پا هنگام راه رفتن از عوامل ایجاد هالوکس والگوس و انحراف انگشت شست پا در افراد دارای زمینه ارثی این بیماری هستند.
وجود برخی عوامل خطرزا نیز احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهد. این عوامل عبارتند از:
بونیون یک کلمه یونانی به معنای شلغم است. بونیون شست پا، همانطور که از نام آن پیداست، یک برآمدگی شلغم مانند در قسمت بیرونی انگشت شست پا است که می تواند قرمز، متورم و دردناک باشد.
علائم انحراف انگشت شست پا عبارتند از:
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی انگشتان در شیراز + 7 تمرین فیزیوتراپی
ابتلا به هالوکس والگوس علاوه بر دردناک بودن این التهاب و ایجاد مشکلاتی مانند ناتوانی در پوشیدن کفش های معمولی، عوارضی جانبی نیز دارد. تحقیقات نشان می دهد که ابتلا به این بیماری می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
برای درمان بونیون روش های متعددی وجود دارد. جراح ارتوپد درمان مناسب برای هر بیمار مناسب را با در نظر گرفتن میزان تغییر شکل در هالوکس والگوس، بیماری های همزمان و شرایط فردی هر بیمار، انتخاب می کند. البته در مورد هر بیماری، بهترین درمان پیشگیری است.
از طریق تمرینات کمک کننده به بهبود حرکت آزاد انگشت شست پا در همه جهات، می توان به طور موثری از بروز هالوکس والگوس جلوگیری کرد. اما تعداد کمی از افراد، از نوجوانی شروع به انجام این تمرینات پیشگیرانه می کنند.
بعد از ایجاد بونیون، درمان های محافظهکارانه تنها علائم را کاهش می دهند: در این صورت پیشگیری از هالوکس والگوس دیگر امکانپذیر نیست.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی انگشت ماشه ای
با آتل هالوکس والگوس می توان انحراف انگشت را اصلاح کرد. با تشخیص انحراف انگشت شست پا در مراحل اولیه، متخصص ارتوپد در شیراز میتواند این بدشکلی را با درمان های محافظه کارانه درمان کند. قبل از هر چیز، فرد باید هر روز کفش های تخت با فضای کافی برای انگشتان پا بپوشد.
برای هالوکس والگوس خفیف، از کفی هالوکس والگوس استفاده می کنند. این کفی ها از قوس جلویی پا حمایت و از بیشتر شدن پهنا و بزرگی پا جلوگیری می کنند.
اسپلینت هالوکس والگوس نیز وجود دارد که از فشار شست پا به انگشتان مجاور می کاهد.
کفش های هالوکس والگوس پاشنه های صاف دارند و قسمت جلویی آنها پهنای کافی را برای ایجاد فضای زیاد برای انگشتان پا دارد.
تمرینات مخصوص هالوکس والگوس و راه رفتن با پای برهنه، به بهبود این عارضه در مراحل اولیه تغییر شکل هالوکس والگوس کمک می کند. فعال کردن و شل کردن عضلات پا و انگشتان پا به طور طبیعی قوس جلویی پا را تقویت و صاف می کند.
شکل طبیعی پا یک ساختار اسکلتی ثابت نیست، بلکه برای ایجاد شکل و ثبات برای قوس انعطافپذیر ماهیچه های آن باید از اوایل نوجوانی ورزیده و فعال باشند. تنها با داشتن قوس های سالم می توان از پیشرفت هالوکس والگوس جلوگیری کرد.
در درمان هالوکس والگوس، مراقبت مداوم از پوست نواحی تحت فشار بسیار مهم است. تورم و در نتیجه آن اصطکاک داخل کفش تاثیر مستقیمی بر دردناک شدن هالوکس والگوس دارد. بنابراین اقدامات مراقبت از پوست، از بخش های کلیدی در درمان محافظه کارانه درد هالوکس والگوس است.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 31 مرداد 1402 17:45
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…