از دست دادن عملکرد عضلانی زمانی رخ می دهد که عضلات کار خود را انجام نداده یا حرکت طبیعی ندارند. از دست دادن کامل عملکرد عضلانی یا فلج شدن به معنی ناتوانی در انقباض طبیعی عضلات است.
اگر عضلات، عملکرد خود را از دست بدهند، فرد قادر نخواهد بود به درستی از بخش های درگیر استفاده کند. این نشانه، اغلب علامت یک مشکل جدی در بدن مانند آسیب شدید، اوردوز یا کما است.
از دست دادن عملکرد عضلانی می تواند دائمی یا موقتی باشد. در تمامی مواردی که فرد، عملکرد عضلانی خود را از دست داده است، درمان باید به صورت اورژانسی انجام شود. برای تشخیص و درمان آسیب های عضلانی، اسکلتی و مفاصل می توانید به کلینیک دکتر زهره عشقی در شیراز مراجعه کنید.
از دست دادن عملکرد عضلانی می تواند جزئی یا کامل باشد.
از دست دادن عملکرد عضلانی جزئی، فقط بخشی از بدن را درگیر کرده و علامت اصلی سکته مغزی است.
از دست دادن عملکرد عضلانی کامل یا فلج، تمام بدن را درگیر کرده و اغلب در افراد مبتلا به آسیب های نخاعی شدید دیده می شود. در صورتی که عملکرد عضلانی هم در نیمه فوقانی و هم در نیمه تحتانی بدن از بین رود، کوادری پلژی نامیده شده و اگر تنها نیمه تحتانی بدن را تحت تاثیر قرار دهد، نامیده می شود.
از دست دادن عملکرد عضلانی، اغلب ناشی از اختلال در اعصابی است که سیگنال ها را از مغز به عضلات فرستاده و باعث حرکت آن ها می شود. زمانی که فرد سالم است، کنترل عملکرد عضلات ارادی را در اختیار دارد. عضلات ارادی، عضلات اسکلتی هستند که کنترل کامل آن ها به دست انسان است.
عضلات غیر ارادی از جمله عضلات قلب و عضلات صاف روده تحت کنترل انسان نیستند. با این حال، عملکرد آن ها نیز می تواند متوقف شود. از دست دادن عملکرد عضلات غیر ارادی می تواند مهلک باشد.
از دست دادن عملکرد عضلات ارادی می تواند ناشی از موارد مختلف از جمله بیماری های موثر بر عضلات یا سیستم عصبی باشد.
بیماری هایی که مستقیما بر نحوه عملکرد عضلات اثر می گذارند، مسئول اغلب مواردی هستند که در آن ها، عملکرد عضلانی از بین می رود. شایع ترین بیماری هایی که باعث از دست رفتن عملکرد عضلانی می شوند، دیستروفی عضلانی و درماتومیوزیت هستند.
بیشتر بدانید : دلایل پرش عضلات بدن یا عضلانی + درمان
بیماری هایی که بر نحوه انتقال سیگنال ها به عضلات اثر می گذارند، می توانند موجب از دست رفتن عملکرد عضلانی نیز شوند. برخی عارضه های سیستم عصبی که باعث فلج می شوند عبارت اند از:
بسیاری از بیماری هایی که باعث از دست دادن عملکرد عضلانی می شوند، موروثی بوده و در هنگام تولد وجود دارند.
آسیب های شدید نیز عامل بسیاری از موارد فلج هستند. برای مثال، در صورت افتادن از نردبان و وارد آمدن آسیب نخاعی، ممکن است عملکرد عضلانی از دست برود. استفاده بلندمدت از دارو و عوارض جانبی آن نیز می تواند باعث از دست دادن عملکرد عضلانی شود.
پیش از تجویز هرگونه درمان، ابتدا پزشک، علت از دست دادن عملکرد عضلانی را تشخیص خواهد داد. او کار خود را با مرور سابقه پزشکی بیمار آغاز خواهد کرد.
محل از بین رفتن عملکرد عضلانی، بخش های درگیر در بدن و علائم دیگر به تشخیص علت زمینه ای کمک می کند. گاهی نیز پزشک، تست هایی را برای ارزیابی عملکرد عضلانی یا عصبی انجام می دهد.
به پزشک اطلاع دهید که عملکرد عضلانی خود را به طور ناگهانی یا تدریجی از دست داده اید. به علاوه، به موارد زیر نیز اشاره کنید:
پس از انجام معاینه فیزیکی و مرور سابقه پزشکی، پزشک برای بررسی اینکه آیا عارضه عصبی یا عضلانی موجب از بین رفتن عملکرد عضلانی شده است، تست هایی را اجرا خواهد کرد. این تست ها شامل موارد زیر است:
بیشتر بخوانید : درمان درد اسکلتی و عضلانی در شیراز
گزینه های درمانی بر اساس نیازهای فرد طراحی شده و عبارت اند از:
پیشگیری از برخی علل از دست دادن عملکرد عضلانی دشوار است. با این وجود برای کاهش ریسک سکته مغزی و جلوگیری از آسیب، می توان اقداماتی انجام داد:
در برخی موارد، علائم با درمان از بین می رود. در موارد دیگر، حتی پس از درمان نیز ممکن است فلج جزئی یا کامل وجود داشته باشد. دورنمای بلندمدت به علت و شدت عارضه بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عارضه و دورنمای آن با پزشک خود مشورت کنید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 29 مرداد 1401 10:51
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…
سلامت لگن جنبه مهمی از سلامت عمومی افراد است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.…
تعداد افرادی که از مشکلات دیسک کمر رنج میبرند زیاد هستند. سطح شدت این مشکلات…
درمان واریس در شیراز یکی از دلایلی است که روزانه به ما جهت بهبود رگهای…
روماتیسم که به عنوان آرتریت روماتوئید (RA) نیز شناخته میشود، یک بیماری خودایمنی است که…