پارگی رباط صلیبی زانو، آسیبی است که به زانو وارد شده و معمولا ورزشکارانی مانند بازیکنان فوتبال، بسکتبال، اسکی بازها و ژیمناستیک کاران را درگیر می کند.
افراد غیر ورزشکار نیز ممکن است در اثر آسیب یا تصادف، این پارگی را تجربه کنند. هر ساله تقریبا 200000 مورد آسیب پارگی رباط صلیبی زانو در ایالات متحده شناسایی می شود.
تقریبا 70% از پارگی هایی که طی بازی های ورزشی رخ می دهد، نتیجه ی آسیب های غیر تماسی و 30% حاصل تماس مستقیم (بازیکن با بازیکن، بازیکن با شیء) است.
احتمال پارگی رباط صلیبی قدامی در زنان، بیشتر از مردان است.
متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی، تجربه لازم را برای کمک به افراد درگیر این آسیب دارا بوده و می توانند در کاهش درد و تورم، بازیابی استحکام و حرکت و بازگشت به فعالیت های دلخواه به آن ها کمک کنند.
برای درمان پارگی رباط صلیبی زانو در شیراز در اثر آسیب های ورزشی و یا سایر علت هایی که موجب این آسیب در ناحیه زانو شده است با کلینیک دکتر زهره عشقی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز تماس بگیرید.
رباط صلیبی قدامی، یکی از اصلی ترین رشته های بافتی است که استخوان ران را به استخوان ساق پا متصل می کند. این رباط می تواند پاره شود، اگر:
هنگام پارگی رباط صلیبی قدامی، درد شدیدی احساس شده یا صدایی مانند ترکیدن شنیده می شود. ممکن است فرد نتواند روی پای آسیب دیده راه برود زیرا مفصل زانو قادر به تحمل وزن او نیست.
معمولا، زانو فورا متورم شده و گاهی فرد احساس می کند هنگام راه رفتن یا انداختن وزن خود روی پای درگیر، زانو خالی می کند.
بلافاصله پس از آسیب، فرد توسط متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ، یا جراح ارتوپد معاینه می شود. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، معاینه ای جامع شامل بررسی سابقه سلامت فرد انجام خواهد داد. او سوالات زیر را خواهد پرسید:
پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی از دست خود برای بررسی احتمال پارگی رباط صلیبی قدامی استفاده کرده و نیز به کمک تست های بیشتر، آسیب احتمالی به سایر نقاط زانو را ارزیابی خواهد کرد.
ممکن است پزشک ، به منظور تایید تشخیص و رد احتمال آسیب های دیگر به زانو، تست های بیشتری مانند ام آر آی را تجویز کند.
در برخی موارد افرادی که دچار پارگی رباط صلیبی قدامی می شوند، برای ترمیم پارگی تحت جراحی قرار می گیرند؛ اگرچه، ممکن است برخی افراد با اصلاح فعالیت های فیزیکی و کاهش فشار وارد بر زانو، نیاز به جراحی نداشته باشند.
در واقع، تنها گروهی خاص می توانند پس از توانبخشی و بدون انجام جراحی، به فعالیت های فیزیکی پر تنش بازگردند.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به کمک جراح می تواند تصمیم گیری کند آیا درمان بدون عمل جراحی، گزینه مناسبی برای فرد است یا خیر.
در صورت انتخاب جراحی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به فرد کمک خواهد کرد برای جراحی آماده شده و پس از جراحی نیز، دوباره استقامت و حرکت خود را را به دست آورد.
پس از تشخیص پارگی رباط صلیبی قدامی، جراح و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تصمیم خواهند گرفت که آیا نیاز به جراحی است یا امکان بهبود بدون جراحی وجود دارد.
در صورت عدم انجام جراحی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در بازگرداندن استحکام عضلانی، چابکی و تعادل به فرد کمک خواهد کرد تا بتواند به فعالیت های روزمره خود برگردد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، روش های اصلاح فعالیت فیزیکی را به منظور کاهش فشار وارد بر زانو آموزش خواهد داد. در صورت تصمیم به انجام جراحی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، پیش از جراحی و پس از آن، به فرد کمک خواهد کرد.
تحقیقات اخیر، گروهی از بیماران را شناسایی کرده اند که پس از پارگی رباط صلیبی قدامی، پتانسیل بهبود بدون جراحی را دارند.
این بیماران فقط دچار آسیب رباط صلیبی قدامی شده و پس از آسیب اولیه، خالی کردن زانو را تجربه نکرده اند. در صورت قرار گرفتن در این طبقه، بر اساس تست های به خصوصی که متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اجرا خواهد کرد، درمانگر، برنامه درمانی اختصاصی را طراحی خواهد کرد.
این برنامه می تواند شامل درمان هایی مانند لیزر درمانی ، تقویت عضله چهار سر ران، تقویت عضلانی و تمرین تعادلی باشد .
بیشتر بخوانید : درمان درد با طب فیزیکی و توانبخشی
در صورتی که پزشک ، تشخیص دهد نیاز به جراحی است، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند پیش از جراحی و پس از آن، کمک های لازم را ارائه دهد.
برخی جراح ها پیش از جراحی، بیماران خود را برای گذراندن یک دوره کوتاه توانبخشی به یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ارجاع می دهند.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در کاهش تورم، افزایش محدوده حرکتی زانو و تقویت عضلات ران به بیمار کمک خواهد کرد.
جراح ارتوپد، دستورالعمل های بعد از جراحی را در اختیار متخصص طب فیزیکی و توانبخشی قرار می دهد تا این متخصص، برنامه درمانی اختصاصی را بر اساس نیازها و اهداف به خصوص فرد طراحی کند. برنامه درمانی شامل موارد زیر خواهد بود:
تحمل وزن . پس از جراحی، بیمار از عصا برای راه رفتن استفاده می کند. مقداری از وزن که فرد اجازه دارد بر پای خود تحمیل کند و مدت زمان استفاده از عصا به نوع جراحی انجام شده بستگی دارد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، برنامه درمانی متناسب با نیازهای فرد را طراحی کرده و او را به آرامی به سمت تحمل وزن کامل هدایت می کند.
استفاده از زانوبند . پزشک برای محدود کردن حرکت زانو پس از جراحی، استفاده از زانوبند را توصیه می کنند.
تمرکز تمرینات بر بازیابی کامل حرکت زانو خواهد بود. تمرینات اولیه به افزایش جریان خون و کاهش تورم کمک می کند.
لیزر درمانی پرتوان در جهت ترمیم تاندون و کاهش التهاب موثر میباشد
تمرینات استقامتی . در 4 هفته اول پس از جراحی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، با استفاده از ترکیبی از تمرینات تحمل وزن و تمرینات بدون تحمل وزن، به افزایش قابلیت تحمل وزن بر روی زانو کمک خواهد کرد.
تمرکز تمرینات بر عضلات ران بوده و به منظور محافظت از رباط صلیبی جدید، ممکن است به محدوده حرکتی به خصوصی محدود باشد.
طی هفته های آتی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، شدت تمرینات را افرایش داده و تمرینات تعادلی را به آن می افزاید.
تمرینات تعادلی . تمرینات به کمک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، بر روی سطوح مختلف انجام خواهد شد تا تعادل فرد، دوباره بازگردد.
ابتدا، تمرینات به فرد کمک می کند وزن خود را به پای جراحی شده منتقل کند. این فعالیت ها تا حدی پیشرفت خواهد کرد که فرد بتواند روی سطوح ثابت و ناپایدار بایستد تا به این طریق، تعادل وی به چالش کشیده شود.
بازگشت به ورزش فعالیت ها یا بازی های ورزشی. هم زمان با بازیابی استحکام و تعادل، ورزشکاران می توانند دویدن، پریدن و دیگر تمرینات ورزشی را آغاز کند.
این فاز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی، برنامه های درمانی متناسب با نیازها و اهداف شخصی را طراحی خواهند کرد تا امکان بازگشت به ورزش فراهم شود.
اکثر تحقیقات مربوط به پارگی رباط صلیبی قدامی، بر روی ورزشکاران زن انجام شده است، زیرا احتمال آسیب در زنان، 4 تا 6 برابر مردان است.
اثبات شده است که برنامه های طب فیزیکی و توانبخشی پیشگیرانه، نرخ آسیب رباط صلیبی قدامی را در بازیکنان فوتبال زن، 41% کاهش می دهد.
محققان در مورد برنامه تمرینی پیشگیرانه، توصیه های زیر را ارائه کرده اند:
اگرچه اغلب مطالعاتی که در مورد تمرینات انجام شده است، بر روی ورزشکاران زن بوده است، یافته ها می تواند در مورد ورزشکاران مرد نیز مفید واقع شود.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی رباط صلیبی
اگرچه تمام متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی به کمک آموزش و تجریبات کافی قادرند عارضه ها یا آسیب های متعددی را درمان کنند، اما گاهی لازم است موارد زیر در نظر گرفته شود:
نکات لازم هنگام جستجو برای یافتن متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانخبشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی در شیراز، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با اطلاعات صفحه تماس با ما و مطب ارتباط برقرار کنید.
این پست آخرین بار ویرایش شد در 14 شهریور 1401 15:17
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…