سندرم درد مزمن ، عارضه ای است که زمانی رخ می دهد که مغز بر اساس سیگنال های فراوان دریافتی از بدن به این نتیجه می رسد که تهدیدی برای سلامت فرد وجود دارد.
این عارضه اغلب مستقل از هرگونه آسیب بافتی در بدن (در اثر آسیب یا بیماری) و خارج از زمان طبیعی ترمیم بافت رخ می دهد.
دلایل درد مزمن بسیار متنوع است.
در حالی که هر گونه عارضه ای می تواند منجر به درد مزمن شود، عارضه های معینی وجود دارند که به احتمال زیاد علت درد مزمن هستند، شامل:
برخی بیماری ها مانند سرطان و آتروز باعث درد مداوم می شوند. در درد مزمن، حتی پس از ترمیم بافت های فیزیکی نیز درد در سیستم عصبی ایجاد می شود.
درد مزمن، هر فرد را به شکل متفاوتی تحت تاثیر قرار می دهد. در برخی موارد می تواند منجر به کاهش سطح فعالیت، از دست دادن شغل یا مشکلات مالی و نیز اضطراب، افسردگی و ناتوانی شود.
متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی با همکاری یکدیگر می توانند درد بیماران مبتلا به درد مزمن را کاهش داده و سطح فعالیت آن ها را به بالاترین حد ممکن برگردانند.
درمان باعث کاهش اثرات جانبی درد مزمن خواهد شد.
برای بررسی ، تشخیص احتمالی سندرم درد مزمن و درمان آن در شیراز زیر نظر دکتر زهره عشقی، متخصص طب فیزیکی و توانخبشی تماس بگیرید.
درد، احساسی ناخوشایند است که معمولا آن را با وجود زخم یا آسیب بافتی مرتبط می دانیم اما در غیاب آسیب بافتی نیز می تواند ایجاد شود.
درد می تواند حاد یا مزمن باشد.
درد حاد مدت کوتاهی – حداکثر 12 هفته – ادامه پیدا می کند. این حس، در واقع هشداری است که آسیب بافتی رخ داده یا ممکن است رخ دهد، یا اینکه بدن برای پیشگیری از آسیب یا بیماری نیاز به کمک دارد.
برای مثال، در زمان تماس با بخاری داغ، بدن یک پیام خطر را مبنی بر وجود تهدید به مغز ارسال می کند تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
پا درد می تواند نشانه نیاز به تعویض کفش باشد. در برخی موارد، پیام های خطر ناشی از برخی بیماری ها بوده و ممکن است مغز، آن ها را به عنوان درد تفسیر کند.
این اتفاق باعث می شود فرد به دنبال مراقبت پزشکی –تشخیص و درمان- برآید. سیگنال درد در این حالت، شیوه بدن برای محافظت از فرد بوده و اتفاق مثبتی است.
سندرم درد مزمن، هرگونه ناراحتی یا احساس ناخوشایندی است که بیش از سه ماه –یا بیش از مدت زمان مورد انتظار برای ترمیم- ادامه پیدا کند.
اغلب اوقات، افراد مبتلا به درد مزمن بر این باورند که مبتلا به بیماری شده اند یا بدنشان بهبود نیافته است.
درد مزمن، احتمالا هشداری مبنی بر آسیب یا خطر احتمالی نیست؛ بلکه مراکز درد در مغز می تواند باعث احساس درد در فرد شود حتی اگر هیچ علت جدیدی برای درد در بدن وجود نداشته باشد.
هر کسی در هر سنی می تواند به درد مزمن مبتلا شود.
در این نقطه، هرگونه داده حسی می تواند مراکز درد را فعال کند. حتی فکر کردن در مورد آن یا خواندن کلمه درد می تواند احساس درد را تحریک کند.
درد در مغز است: برای محافظت از فرد، مغز تصمیم به افزایش سطح هوشیاری می گیرد.
احساسی که سندرم درد مزمن ایجاد می کند در هر فرد متفاوت بوده و بسیار شخصی است. اینکه هر چند وقت یک بار رخ می دهد، شدت آن چقدر است یا طول مدت آن، از فردی به فرد دیگر قابل پیش بینی نیست.
افراد مبتلا به این درد معمولا نسبت به موارد زیر گله دارند:
این گله و شکایت ها در افراد مبتلا به سندرم درد مزمن شایع هستند. اگرچه به این معنی نیست که وضعیت فیزیکی فرد رو به وخامت است؛ ممکن است فقط به این معنی باشد که سیستم بدن، حساس تر شده است.
تحقیقات نشان می دهد احتمالا علائم زیر با سندرم درد مزمن مرتبط است:
ترس : فردی که به درد مزمن مبتلاست، به آسانی شروع به ترسیدن از افزایش درد می کند. در نتیجه، شروع به پرهیز از فعالیت می کند. کم کم متوجه می شود برای انجام کارهای روزانه، بیشتر به اعضای خانواده متکی است.
سفتی بدن هنگام تلاش برای افزایش فعالیت: گاهی سفتی باعث می شود فرد احساس کند بدنش برای انجام فعالیت های روزانه، توانایی کافی را ندارد.
دیکاندیشنینگ : حرکت ندادن بدن، تحمل فرد را برای شروع دوباره فعالیت، کم می کند.
فعال نبودن فرد به مدت طولانی باعث تضعیف عضلات و کوچک شدن آن ها به علت عدم استفاده شده و همین امر می تواند ریسک افتادن را افزایش دهد.
کاهش گردش خون : عدم فعالیت، جریان خون لازم برای سلول ها را کاهش می دهد. بافت های بدن، اکسیژن موردنیاز خود را دریافت نمی کنند.
در نتیجه، سلامت همیشگی خود را نخواهند داشت و همین امر می تواند باعث احساس خستگی و کمبود انرژی شود.
افزایش وزن و/یا تشدید عارضه های دیگر: کاهش فعالیت می تواند منجر به افزایش ناخواسته وزن شود.
افزایش وزن و عدم فعالیت می تواند علائم عارضه های دیگری مانند دیابت و فشار خون بالا را تشدید کند. درد مزمن نیز معمولا با احساس اضطراب یا افسردگی مرتبط است.
مصرف زیاد دارو : گاهی بیماران مبتلا به درد مزمن، تمایل به افزایش مصرف دارو دارند تا با این روش، خود را از درد رهایی دهند.
این رفتارهای فردی عبارت اند از:
در صورت وجود این احساسات، لازم است به پزشک اطلاع داده شود تا با تجویز داروهای مناسب، حال بیمار بهتر شود.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، ارزیابی جامعی را به صورت زیر انجام خواهد داد:
برخی تست های مشخص به رد هرگونه بیماری جدی مانند وجود فشار بر روی عصب یا بیماری زمینه ای کمک می کند.
اغلب اوقات تست های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن و ام آر آی به تشخیص علت درد مرمن کمک نمی کند.
اگرچه، در صورتی که متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشکوک شود که ممکن است علت درد، عارضه زمینه ای جدی باشد، بیمار را برای ارزیابی ارجاع خواهد داد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بهترین تشخیص و درمان را برای درد مزمن انجام دهد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، در آموزش اطلاعات لازم در مورد درد مزمن و بهبود کیفیت زندگی با بیمار همکاری خواهد کرد.
او به بهبود حرکت فرد کمک خواهد کرد، استراتژی های مدیریت درد را به او آموزش و در بسیاری از موارد، درد او را کاهش خواهد داد.
تمام دردهای مزمن مشابه نیستند. درمانگر، معاینه بالینی و نتایج تست فرد را ارزیابی کرده و برنامه درمانی به خصوصی را برای وی طراحی خواهد کرد.
براساس نتایج حاصل از معاینه و شرح حال بیمار و تشخیص دقیق درمان را شروع میکند.
این تمرینات به بهبود هماهنگی و حرکت فرد کمک کرده و استرس و کشش وارد بر بدن و درد را کاهش می دهد.
تمرینات درجه بندی شده به آموزش مغز برای تشخیص ناحیه مشکل بدون افزایش پیام های خطر کمک خواهد کرد.
منوال تراپی برای افزایش محدوده حرکتی، بهبود کیفیت بافت ها و کاهش درد به کار می رود.
درمانگر به تنظیم حرکت در محل کار یا هنگام انجام کارهای روزانه یا کارهای تفریحی کمک خواهد کرد تا درد وی را کاهش و توانایی او را افزایش دهد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، تعیین خواهد کرد کدام یک از این درمان ها در بهبود عارضه فرد تاثیر دارد.
تحقیقات نشان می دهد درمان فوری درد به پیشگیری از درد مزمن کمک می کند. درد را دست کم نگیرید. درد جدی یا دردی که مطابق انتظار بهبود نیابد، باید درمان شود.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با هدف پیشگیری از درد مزمن، درد را درمان میکند و استراتژی هایی را به کار خواهد گرفت، مانند:
تمام متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی از طریق آموزش و تجربیات بالینی قادرند عارضه ها یا آسیب های مختلفی را درمان کنند.
نکات کلی پیرامون یافتن متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مناسب:
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانخبشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی در شیراز، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با اطلاعات صفحه تماس با ما و مطب ارتباط برقرار کنید.
این پست آخرین بار ویرایش شد در 11 آذر 1400 13:38
وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شدهاید، باید به حرکت دادن…
علت زانو درد میتواند انواع آسیبها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…
اگر در شیراز زندگی میکنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…