اگر پایتان را اشتباهی زمین گذاشته باشید یا ضربه ای وحشتناک مثل تصادف ماشین باعث این جراحت شده باشد، در هر حالت شکستگی مچ پا دردناک بوده و این یک آسیب شایع است.
شکستگی مچ پا از نظر شدت جراحت می تواند کاملا متفاوت باشد و از یک ترک کوچک در استخوان تا یک ترک بزرگ و یا حتی چندین ترک متغیر باشد. اما حتی خفیف ترین آنها هم می تواند شما را از راه رفتن بیندازد و برای بهبودی کامل آن به یک درمان مناسب نیاز باشد.
این موضوع اهمیت زیادی دارد زیرا یک ناهماهنگی بسیار کوچک در قرار گرفتن استخوان ها می تواند ادامه زندگی را با مشکل روبرو کند.
شکستگی مچ پا می تواند موجب استئوآرتریت شده، مفاصل را سفت کرده و دامنه حرکت فرد را محدود نماید.
مفصل مچ پا از سه استخوان تشکیل شده است:
مچ پا ممکن است در بیش از یک نقطه شکسته باشد و رباط های اطراف آن (که استخوان ها را به هم متصل می کنند تا مفاصل تثبیت شوند) نیز دچار آسیب شوند.
درمان مناسب بسته به نقطه یا نقاطی از شکستگی متفاوت است. آنچه که بسیار اهمیت دارد این است که شکستگی ثابت قرار بگیرد، یعنی مفصل مچ پا وقتی به آن فشار وارد می شود (مثلا حین راه رفتن) در محل اصلی خود قرار بگیرد.
برای بسیاری از شکستگی های فیبولا پوشیدن چکمه شکستگی لازم است یا اینکه برای مدتی گچ گرفته شود، اما در بیشتر شکستگی های تیبیا جراحی لازم است. وقتی هم فیبولا و هم تیبیا دچار شکستگی شده باشند، یا مفصل شکسته یا از جا دررفته باشد، جراحی معمولا بهترین گزینه است.
شکستگی های پیچیده و نادر به دلیل کثرت و نوع آسیب ها در روز بسیار مشاهده می شوند و ما در تلاش هستیم تا در کلینیک دکتر زهره عشقی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بهترین درمان و مراقبت را با فناوری و تحقیقات به روز فراهم نماییم.
اگر دچار شکستگی مچ پا شده باشید، احتمالا به سرعت، یک درد ناگهانی، شدید و تورم احتمالی را تجربه خواهید کرد.
سایر علائم ترک خودگی یا شکستگی مچ پا عبارتند از:
اگر مطمئن نیستید که مچ پای شما شکسته است، پزشک ابتدا از شما می خواهد تا آنچه اتفاق افتاده را توضیح دهید سپس پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می دهد.
پزشک به روش زیر پای شما را معاینه خواهد کرد:
غالبا یک پیچ خوردگی شدید یا یک شکستگی را نمی توان بدون اشعه ایکس مشاهده کرد. با یک تصویر اشعه ایکس به دقت محل شکستگی تعیین شده و اطلاعاتی که پزشک برای تشخیص بهترین روش درمانی نیاز دارد را به او ارائه می دهد.
برای شکستگی های بزرگ یا شکستگی هایی که رباط پا هم درگیر شده است، پزشک تصویربرداری با جزئیات بیشتر را برای بررسی دقیق تجویز می کند که شامل سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) یا ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) است.
بیشتر بخوانید : درمان کشیدگی مچ پا در شیراز + دلایل، علائم
بر اساس شدت شکستگی مچ پا، درمان می تواند به صورت جراحی یا غیر جراحی باشد.
اگر یک شکستگی ساده در استخوان پا باشد راه حل، ثابت نگه داشتن پا است. پزشک احتمالا توصیه می کند از یک چکمه شکستگی یا آتل گچی به مدت 6 هفته استفاده کنید تا شکستگی درمان شود.
با توجه به اینکه شکستگی در کدام استخوان اتفاق افتاده – و در کدام قسمت آن استخوان است – شما می توانید بلافاصله تا حدی وزن خود را روی پای آسیب دیده بیندازید یا شاید تا چند هفته به استفاده از عصا نیاز داشته باشید.
توصیه های بیشتر برای شکستگی های خفیف به ویژه در روزهای اول بعد از آسیب چنین هستند:
پزشک از شما می خواهد به طور منظم تا زمان بهبودی نزد او بروید و یک تصویر اشعه ایکس بگیرید تا کنترل کند که شکستگی جابجا نشده باشد. علاوه بر آن داروهایی نظیر استامینوفن (تیلنول) و ایبوپروفن (موترین) نیز برای تسکین درد و التهاب کمک خواهد کرد.
برای شکستگی های شدیدتر از جمله مواردی که استخوان و مخصوصا مفصل ها به خاطر شکستگی از جای خود منحرف شده اند، احتمالا جراحی لازم است.
در موارد زیادی، جراح با جا انداختن استخوان در جای اصلی خود و قراردادن استخوان ها در کنار هم و بعد از آن محکم نگه داشتن آنها کنار هم با پیچ های مخصوص و صفحات فلزی باعث می شود که شکستگی در محل صحیح جوش بخورد.
برخی اوقات ممکن است پیوند استخوانی (پیوند بافت استخوان) انجام شود تا استخوان جدید جایی برای رشد داشته باشد.
بعد از عمل، مچ پای شما باید همانند قبل از شکستگی قوی گردد. اما اگر شکستگی ها در جای خود قرار نگیرند و درمان کامل نشود امکان دارد پای شما دوباره بشکند یا در آینده به آرتروز مبتلا شوید.
بیشتر بخوانید : آسیب تاندون آشیل + علت، علائم و درمان
بخش جراحی پا و مچ پا در کلینیک ما طیف گسترده ای از درمان ها را برای شکستگی مچ پا ارائه می نماید، از یک تشخیص تخصصی تا پیشرفته ترین مراقبت های جراحی. همکاری نزدیکی بین متخصصین رادیولوژِی، بیهوشی، اطفال، داخلی و جراحی عروق وجود دارد.
کارشناسان کلینیک ما اهتمام ویژه ای برای مراقب از شکستگی ها در کودکان، افراد دیابتی و شکستگی با آسیب های شدید دارند. این نوع از شکستگی ها پیچیده تر هستند و به تجربه خاصی نیاز دارند.
کلینیک ما مطالعات و تحقیقات به روزی درباره بهترین روش های درمان برای شکستگی های مرتبط با ورزش و نیز شکستگی مچ پا در افراد دیابتی دارد.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 19 مرداد 1401 07:55
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…