ادامه زندگی عادی با وجود درد مفاصل بسیار دشوار است. طبق آمارهای موجود، افراد زیادی در سراسر دنیا از آرتروز و انواع مختلف درد مفاصل رنج می برند.
افرادی که به دنبال راه حل این مشکل هستند، ممکن است از تفاوت بین ارتوپد و روماتولوژیست آگاه نباشند.
در صورت ادامه علائم، روماتولوژیست اغلب بیمار را برای بررسی نیاز به جراحی به یک جراح ارتوپد ارجاع می دهد. البته جراحی معمولا به عنوان آخرین راه و در صورت موثر نبودن سایر روش های درمانی در نطر گرفته می شود.
اگر پس از آسیب دچار درد مفاصل یا درد اسکلتی عضلانی شدید به ارتوپد مراجعه کنید.
روش های درمانی مورد استفاده در مورد مشکلات و علائم رایج، اغلب مشابه هستند یا با هم همپوشانی دارند. از این رو تشخیص این که برای هر علامتی باید به کدام متخصص مراجعه کرد، برای افرادی که دانش پزشکی کم یا ناچیزی دارند، دشوار است.
یکی از این دسته از متخصصان که معمولاً حوزه کاری شان با هم همپوشانی دارد، روماتولوژیست ها و ارتوپدها هستند.
اگرچه آن ها اغلب با بخش های مشابهی از آناتومی انسان سروکار دارند، اما آگاهی از تمایز حوزه های کاری و تخصصهای آن ها برای اینکه بدانیم باید به کدام یک مراجعه کنیم، مهم است.
یک جراح ارتوپد یا متخصص ارتوپد در تشخیص و درمان مشکلات مربوط به سیستم اسکلتی عضلانی، از جمله عضلات، استخوان ها، رباط ها، تاندون ها و بافت های همبند تخصص دارد.
این پزشکان برای درمان، پیشگیری و ترمیم آسیب ها و اختلالات مرتبط با سیستم اسکلتی عضلانی آموزش دیده اند.
جراحان ارتوپد، جراحات و آسیب ها را در نواحی مانند گردن، شانه ها، کمر، دست ها، آرنج، مچ دست، لگن، زانو، مچ پا و پا درمان می کنند.
در ارتوپدی از روش های جراحی نیز برای اصلاح هر گونه مشکل اسکلتی عضلانی استفاده می شود. با این حال، مراجعه به جراح ارتوپد لزوماً به معنای نیاز به جراحی برای درمان آسیب یا درد مفصل نیست.
ارائه دهنده خدمات درمانی ممکن است در موارد زیر، مشورت با یک متخصص ارتوپد را توصیه کند:
روماتولوژیست ها نیز مانند جراحان ارتوپد، برای درمان مشکلات ناشی از بیماری های اسکلتی عضلانی در عضلات، استخوان ها، اعصاب، رباط ها و تاندون ها آموزش دیده اند.
روماتولوژیست ها در درمان اختلالات خود ایمنی التهابی تخصص دارند. در بیماری های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس، سیستم ایمنی بدن به جای حمله به عوامل بیماری زا، به بافت سالم بدن خود حمله می کند.
روماتولوژیست ها در درمان درد های همزمانی که در قسمت های مختلف بدن ایجاد می شوند یا مرتبط به یک آسیب خاص نیستند، تخصص دارند.
آنها از گزینه های غیر جراحی مانند دارو و فیزیوتراپی نیز برای درمان بیماری های مزمن یا کنترل بیماری استفاده می کنند.
اگر روماتولوژیست جراحی را یک گزینه مناسب برای فرد بداند، او را به یک متخصص ارتوپد ارجاع می دهد.
ارائه دهنده خدمات درمانی ممکن است در موارد زیر مشورت با یک روماتولوژیست را توصیه کند:
هنگام انتخاب پزشک مناسب، باید تفاوت بین پزشک ارتوپد و روماتولوژیست را در نظر گرفت. تفاوت های اصلی آنها در زیر ذکر شده است:
از آنجایی که جراح ارتوپد و روماتولوژیست هر دو، متخصص درمان بیماری های مربوط به سیستم اسکلتی عضلانی هستند، بین حوزه کاری آنها اشتراکاتی وجود دارد.
با این حال، این دو، دو رشته کاملا متفاوت هستند. رویکرد درمانی و بیماری هایی که این دو پزشک درمان می کنند، متفاوت است. در جدول زیر تفاوت های جراح ارتوپد و روماتولوژیست نمایش داده شده است.
پارامتر | جراح ارتوپد | روماتولوژیست |
تخصص | درمان آسیب ها و بیماری های استخوان و مفاصل | درمان بیماری های خود ایمنی |
رویکرد درمانی | هم از جراحی و هم از گزینههای غیرجراحی استفاده می شود | از گزینه های غیرجراحی مانند دارو و فیزیوتراپی استفاده می شود |
تمرکز | بر درمان پیشگیرانه است | بر مدیریت التهاب یا بیماری های مزمن است |
بیماری هایی که درمان می شود | 1. پارگی رباط ها 2. شکستگی استخوان ها 3. آسیب دیدگی غضروف 4. پارگی یا کشیدگی عضلات 5. آرتروز 6. اسکولیوز 7. درد عصبی 8. گردن درد 9. کمر درد 10. ترمیم مفاصل جراحی شده 11. سیاتیک 12. فتق دیسک 13. فشردگی عصب 14. نوروپاتی 15. پوکی استخوان 16. آسیب شلاقی | 1. آرتریت روماتوئید 2. لوپوس 3. نقرس 4. درماتومیوزیت 5. میوزیت 6. فیبرومیالژیا 7. سندرم آنتی فسفولیپید 8. اریتماتوز 9. پلی میالژیا روماتیکا 10. واسکولیت 11. سارکوئیدوز 12. سندرم شوگرن 13. اسکلرودرمی |
شناسایی دلایل مختلف درد اسکلتی عضلانی تاثیر زیادی بر انتخاب نحوه درمان بیماران دارد.
اینجاست که تفاوت عمده بین ارتوپدی و روماتولوژی ظاهر می شود. در زیر به بررسی دقیق تر تفاوت های درمان بین هر رشته می پردازیم.
جراح ارتوپد عارضه های اسکلتی عضلانی را مستقیماً درمان می کند. این نوع درمان مستقیم، اغلب جراحی است، اما همیشه اینگونه نیست. جراحی های رایجی که توسط جراح ارتوپد انجام می شود، عبارتنداز:
بیشتر بخوانید : بهترین ارتوپدی در شیراز
یک متخصص ارتوپد درمان های غیر جراحی را نیز ارائه می دهد. موارد زیر از جمله روش های غیر جراحی برای درمان عارضه های ارتوپدی هستند:
گاهی اوقات، جراح ارتوپد مشاوره اولیه را ارائه می دهد و با تصمیم او بیمار به متخصص دیگری ارجاع داده می شود.
برای مثال، جراح ارتوپد ممکن است بیمار را برای کنترل درد به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد یا برای درمان بیماری زمینه ای احتمالی او را به یک روماتولوژیست یا برای انجام طب جایگزین به یک متخصص کایروپراکتیک معرفی کند.
اگر به دنبال یک متخصص کایروپراکتیک، یک روماتولوژیست یا یک فیزیوتراپیست در شیراز هستید، می توانید با کارشناسان ما در کلینیک دکتر عشقی مشورت کنید تا شما را به متخصص مناسب ارجاع دهند.
هدف از درمان های روماتولوژی معمولاً مقابله با یک بیماری زمینه ای است. معمولاً روند درمان با یک سری آزمایشات تشخیصی برای شناسایی بیماری زمینه ای آغاز می شود.
آزمایش خون معمولا یکی از آنها است. طیف گسترده ای از تست های روماتولوژی وجود دارد که برای شناسایی بیماری های مختلف استفاده می شوند.
همچنین برخی از آزمایش های خون برای شناسایی نشانگرهای التهابی وجود دارد. این آزمایشات اغلب وجود نوعی از آرتریت روماتوئید را نشان می دهند.
در صورت تشخیص آرتریت روماتوئید، روماتولوژیست اغلب داروهایی به نام DMARDs را تجویز می کند.
این داروها در سال های اخیر به طور قابل توجهی بهبود یافته اند و می توانند، بدون نیاز به جراحی، به طور قابل توجهی وضعیت بیمار را بهبود بخشند.
بیشتر بخوانید : ارتوپدی آسیب های ورزشی در شیراز
در صورت تجربه هر یک از علائم یا شرایط فوق، توصیه می شود بدون معطلی به روماتولوژیست یا متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.
برای تشخیص صحیح و بررسی درمان های غیر جراحی می توانید با یک روماتولوژیست مشورت کنید.
روماتولوژیست در صورت عدم بهبود وضعیت شما، به احتمال زیاد مراجعه به یک پزشک ارتوپد خوب را پیشنهاد می کند. اگر به دنبال یک جراح ارتوپد در شیراز هستید، با ما تماس بگیرید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 10 بهمن 1402 15:51
مچ دست یکی از پرتحرکترین مفاصل بدن است و نقش مهمی در فعالیتهای روزمره ایفا…
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…