کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد، از ورزشکاران جوان و بزرگسالان پرمشغله گرفته تا سالمندان. علاوه بر آن میتواند نشانه مشکلات کلیه یا سایر اختلالات مثل لخته شدن خون، عفونت و سنگ کلیه باشد اما تفاوت درد کلیه و درد کمر در چیست؟
کلیهها مواد زائد و مایع اضافی را از خون گرفته و در مقابل عضلات کمر، درست زیر قفسه سینه قرار میگیرند. فقط پزشک میتواند علت دقیق کمردرد را مشخص کند اما چند تکنیک هم به تشخیص تفاوت درد کلیه و درد کمر کمک میکند.
قبل از اطلاع از تفاوت بین درد کلیه و درد کمر بهتر است ابتدا علت و علائم هر یک را کامل بشناسید که در بخش زیر توضیحات لازم آورده شده است.
درد و ناراحتی در قسمت پایین کمر میتواند ناشی از اختلالات پزشکی مثل پوکی استخوان، آرتریت و پارگی دیسک و همچنین انتخاب سبک زندگی مثل وضعیت بد بدن، ایستادنهای طولانی مدت و حتی نشستنهای زیاد باشد.
کمردرد عضلانی اسکلتی مثل درد کلیه میتواند منشاهای مختلفی داشته باشد. پوزیشن خواب، برنامههای روزانه و ماهیت شغلی فرد، همگی از عوامل ایجاد کننده مشکل هستند.
علل اصلی را میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ناراحتی در ناحیه کمر اغلب به شرح زیر توصیف میشود:
عفونتهای دستگاه ادراری و سنگ کلیه دو علت شایع ناراحتی کلیه هستند. کارسینوم سلول کلیه به ندرت باعث درد کلیه میشود.
مطالعات نشان میدهند بیش از ۴۲ درصد از افراد به شکلهای مختلف کمردرد دارند. همانطور که قبلاً ذکر شد، مشکلات کلیوی یکی از علل زمینهای درد کلیه است.
اینها کمی با ناراحتی معمولی کمر ناشی از اختلالات اسکلتی عضلانی متفاوت هستند. دلایل اصلی درد کلیه به شرح زیر است:
سنگ کلیه، رسوبات یا تودههای جامدی هستند که در پوشش داخلی کلیه به علت تجمع مواد معدنی محلول مثل استروویت و اگزالات کلسیم ایجاد میشوند.
اندازه این سنگها از سنگریزه تا ابعاد یک توپ گلف متغیر است. سنگهای بزرگتر میتوانند وارد مجرای ادرار شوند و به جراحی نیاز شود.
در حالی که سنگهای کوچکتر معمولاً بدون تشخیص و همراه با ادرار از بدن عبور میکنند. اگر فرد عوامل خطرساز خاصی داشته باشد، احتمال بروز سنگ کلیه بیشتر میشود از جمله:
در مجموع علائم کلیه درد عبارتند از:
فرد با درد کلیه، در پهلوها احساس درد میکند. فضای بین ناحیه تحتانی باسن و قفسه سینه در دو طرف ستون فقرات، پهلو نامیده میشود.
علاوه بر آن، کمر، معده و کشاله ران هم درد خواهند داشت. گاهی اوقات هر دو طرف بدن دچار درد میشود حتی اگر فقط یک کلیه مشکل داشته باشد.
سنگ کلیه علت اصلی درد کلیه است و در زمان عبور و حرکت، انواعی از ناراحتی ایجاد خواهد کرد. در مواردی مثل “بیماری کلیه پلی کیستیک”، درد بسیار طاقت فرسا میشود. در کل درد کلیه شدید و عذاب آور است.
اگر منشاء درد سنگ باشد، درد شدید در کمر ایجاد میشود. همچنین، درد کلیه میتواند با بیماریهایی مثل عفونت مجاری ادراری همراه شود.
از سوی دیگر، درد ناشی از سنگ کلیه به مداخله جراحی برای برداشتن سنگها نیاز دارد.
به گفته متخصصان، درد کمر رایجتر از درد کلیه است. علت این است که ناراحتی کمر از مشکلات مربوط به عضلات، استخوانها یا اعصاب کمر ناشی میشود.
اگر کسی از کمر درد مداوم رنج میبرد، درمان پزشکی نیاز است. در غیر این صورت درمانهای طبیعی و خواب کافی کفایت میکند.
درک تفاوت بین درد کلیه و درد کمر برای تشخیص و درمان بسیار مهم است. هر دو بیماری میتوانند به صورت درد در ناحیه کمر ظاهر شوند اما منشا و پیامدهای آنها کاملاً متفاوت است.
درد کلیه معمولاً از مشکلات مرتبط با خود کلیهها ناشی میشود، در حالی که درد کمر ممکن است از انواعی از مشکلات اسکلتی عضلانی منشا بگیرد.
دردی که مربوط به کشیدگی عضله، رباط یا آسیب دیسک است میتواند در هر جایی در بالا یا پایین کمر باشد اما بیشتر در اطراف ستون فقرات مربوط به ناحیه کمر است.
علت این است که این ناحیه بیشترِ وزن ما را حین انجام فعالیتهای روزانه تحمل میکند و آن را در برابر آسیب، سفتی و خستگی عضلانی آسیب پذیرتر خواهد کرد.
اگر مشکل عصبی وجود داشته باشد، درد ممکن است به باسن یا یکی از پاها و یا هر دو پا سرایت کند. از طرف دیگر، درد کلیه در وسط کمر و دو طرف ستون فقرات ظاهر میشود. به این ناحیه “پهلو” میگویند. اگر دست خود را به اطراف بچرخانید و در جایی که کمرتان است قرار دهید به پهلو میرسید.
کمردرد میتواند یک احساس سوزش شدید تا دردی مبهم باشد. همچنین ممکن است در پاهای خود بیحسی یا گزگز را تجربه کنید.
گاهی مثلا ایستادن خوب است اما خم شدن و برداشتن کیف بسیار عذاب آور میشود یا شاید نشستن برای ساعتهای طولانی باعث شود به کمر فشار وارد شود.
در همه اینها علائمی است که نشان میدهند احتمالاً مشکل کلیوی نیست. اگر فکر میکنید به عضله آسیب رسیده، ممکن است واقعاً بتوانید به عضلهای که باعث درد میشود فشار وارد کنید اما درد کلیه را نمیتوان همیشه از طریق لمس درک کرد مخصوصاً اگر خودتان خودتان را معاینه میکنید.
اطلاعات مربوط به درد کمر و درد کلیه میتواند به درک علت بروز این دردهای خاص کمک کند. اگر با هر یک از علائم فوق مواجه شدید فوراً با پزشک تماس بگیرید. پزشک میتواند علت دقیق درد در ناحیه کمر را تعیین کند. با این حال بعضی تکنیکها به تشخیص درد کلیه از درد کمر کمک خواهد کرد که به برخی از آنان در مقاله اشاره کردیم.
از آنجایی که کمر درد نسبت به درد کلیه بسیار شایع تر است بنابراین در صورت مواجه شدن با درد در ناحیه پهلو و کمر معاینه توسط یک متخصص ارتوپدی در شیراز اولین قدم شما برای تشخیص علت درد است.
اگر سابقه بیماریهای کلیوی و یا سنگ کلیه داشتهاید در نواحی کمر احساس درد میکنید بهتر است ابتدا به یک متخصص کلیه و مجاری ادراری یا متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 اسفند 1403 11:57
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…
به هر نوع مشکل، اختلال یا بیماری در مفاصل بدن مشکل مفصل میگویند که شامل…