در صورتی که بیمار مبتلا به آرتروز است و باید تحت جراحی تعویض زانو قرار بگیرد، جراحی تعویض کامل و یا بخشی از مفصل زانو به عنوان دو گزینه استاندارد مطرح می شوند.
هر یک از این روش ها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند که در ادامه در مورد آن ها توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
جهت انجام عمل تعویض مفصل زانو و درمان آرتروز زانو می توانید به کلینیک دکتر زهره عشقی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز مراجعه کنید.
برای پاسخ به این سوال، ابتدا بهتر است توضیحاتی در مورد این دو روش جراحی ارائه دهیم.
در تعويض كامل مفصل زانو، جراح تمام سطوح تماس در مفصل زانو را بازسازی می کند.
در طول عمل، جراح نسبت به تعویض هر دو برآمدگی گرد انتهای استخوان ران و كل سطح بالاي درشت نی و در برخی موارد سطح مفصلی استخوان كشكك زانو نیز اقدام خواهد کرد.
این روش برای درمان آرتروز داخل زانو، خارج زانو و یا در زیر کشکک به کار گرفته می شود.
برخی از بیماران فقط از آرتروز در قسمت داخل زانو رنج می برند. بدیهی است که در چنین شرایطی فقط باید قسمت آسیب دیده برداشته شود، بنابراین گزینه مورد نظر تعویض بخشی از زانو خواهد بود.
هر یک از این دو روش با توجه به شدت آرتروز زانو انتخاب می شوند. اگر آرتروز فقط به یک طرف زانو محدود شود، تعویض بخشی از زانو تجویز خواهد شد.
عامل دیگری که باید به آن توجه کنیم دامنه حرکتی است.
پس از تعویض بخشی از زانو، دامنه حرکتی بیمار هنگام صاف کردن زانو کاهش می یابد. در صورتی که بیمار قادر به صاف کردن زانو نباشد، تعویض کامل زانو گزینه بهتری خواهد بود.
به همین ترتیب، زمانی که ساق پا خمیده به نظر می رسد و یا زانو به سمت بیرون انحراف پیدا کرده باشد، تعویض کامل زانو بهترین گزینه خواهد بود.
سطح فعالیت بیمار گزینه دیگری است که باید در نظر گرفته شود.
در افراد پر جنب و جوش مانند جوانانی که به انجام تمرینات ورزشی، پیاده روی یا ورزش هایی مانند گلف می پردازند، تعویض بخشی از زانو گزینه بهتری نسبت به تعویض کامل زانو خواهد بود.
بیشتر بخوانید : تزریق مایع مفصلی زانو در شیراز
این دو عمل به روش مشابهی انجام می شوند و بیمار در هر دو روش تحت بی حسی نخاعی قرار می گیرد، به طوری که از کمر به پایین بی حس می شود و سپس برای انجام عمل بر روی تخت جراحی خوابانده می شود.
برش در قسمت جلویی زانو ایجاد می شود. در تعویض بخشی از زانو، برش کمتری ایجاد شده و مدت زمان کمتری طول می کشد تا فرد به بهبودی دست یابد.
در تعویض کامل زانو، جراح باید وضعیت کل زانو را بررسی کند، اما در تعویض بخشی از زانو، بررسی ناحیه آسیب دیده کافی خواهد بود.
در تعویض بخشی از زانو، برش هایی کوچک تر از ۳ الی ۵ اینچ زده می شود. سپس، زانو با چسب بخیه استری استریپ و یک پانسمان بسته می شود.
هر دو روش با توجه به شرایط بیمار موفقیت های یکسانی کسب کرده اند.
علائم در بیمارانی که از درد شدید ناشی از آرتروز استخوان رنج میبرند بعد از جراحی به میزان قابل توجهی تسکین می یابد.
بسیاری از افراد بعد از عمل می توانند به راحتی راه بروند و کم تر احساس ناراحتی خواهند کرد.
البته ممکن است محدودیت هایی نیز وجود داشته باشد. بسیاری از افراد بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو قادر به دویدن و یا انجام فعالیت های سنگین مانند اسکی، پیاده روی یا کوهنوردی نخواهند بود.
به منظور بازگرداندن بیمار به سطح فعالیت های بالاتر مانند پیاده روی طولانی تر، بازی تنیس یا گلف، جراح تعویض جزئی زانو را پیشنهاد خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : انتظارات از جراحی جایگزینی زانو در شیراز و مراحل ریکاوری
بعد از عمل جراحی تعویض کامل و یا بخشی از زانو، بیماران احساس ناراحتی خواهند کرد.
البته این درد و ناراحتی با گذشت زمان بهبود مییابد و به مرور از بین خواهد رفت.
پس از تعویض بخشی از زانو، افراد معمولا بین 3 الی 4 هفته پس از جراحی به فعالیت های عادی مانند پیاده روی کوتاه باز می گردند.
پس از تعویض کامل زانو، به طور معمول حدود 4 تا 6 هفته طول خواهد کشید تا فرد به انجام فعالیت های عادی و روزمره بازگردد.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 28 فروردین 1402 16:35
وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شدهاید، باید به حرکت دادن…
علت زانو درد میتواند انواع آسیبها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…
اگر در شیراز زندگی میکنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…