گردن طبیعی دارای یک انحنای ملایم است. با این حال این امکان وجود دارد که این انحنا تحت تاثیر آسیب یا ناترازی طولانی مدت گردن از بین برود. از بین رفتن انحنای گردن می تواند پوسچر تمام بدن را تحت تاثیر قرار دهد، بنابرین این عارضه را سندرم گردن صاف می نامند.
بر اساس علت از بین رفتن انحنای طبیعی گردن، این عارضه می تواند اسامی مختلفی داشته باشد، از جمله:
گردن به طور طبیعی رو به جلو انحنا دارد. در صورت وارد شدن آسیب یا عدم ترازبندی صحیح گردن، امکان دارد این انحنای طبیعی صاف شود. در برخی موارد، حتی ممکن است این انحنا در جهت مخالف تشکیل شود. برای درمان سندرم گردن صاف یا گردن نظامی در شیراز به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دکتر زهره عشقی مراجعه کنید.
ستون فقرات به چهار انحنا تقسیم می شود. اگر از پهلو به ستون فقرات خود نگاه کنید، می توانید این انحناها را مشاهده کنید:
این انحناها به حفظ تعادل ستون فقرات کمک می کنند. زمانی که گرانش، ستون فقرات را به سمت پایین می کشد، انحناها، فشار وارد شده را به جلو و عقب منتقل می کنند.
این کار مانع از فشرده شدن بیش از حد ستون فقرات تحت تاثیر نیروی رو به پایین گرانش می شود.
سندرم گردن صاف زمانی رخ می دهد که بخشی از ستون فقرات که در گردن قرار گرفته، بخشی از انحنای رو به جلو یا تمام آن را از دست می دهد.
این امر می تواند باعث کشیدگی عضلات پارااسپینال شود که به خم کردن و چرخاندن کمر کمک می کند. به علاوه، ممکن است عضلات زیر پس سری نیز که به چرخاندن گردن کمک می کنند، تحت تاثیر قرار گیرند.
زمانی که گردن، انحنای خود را از دست می دهد، قابلیت انعطاف عضلات جلویی گردن کاهش می یابد. عضلات دیگر نیز ممکن است بیش از حد کشیده شوند.
این تغییرات می تواند باعث علائمی مانند زیر شود:
در برخی موارد، گردن در جهت مخالف حرکت کرده که انحنای معکوس گردن نامیده می شود.
این امکان نیز وجود دارد که مفصل بین جمجمه و اولین استخوان گردن، بیش از حد به جلو خم شود. خمش بیش از حد در این نقطه، باعث کشیدگی بسیار زیاد ستون فقرات می شود که کشش محوری نام دارد.
در صورتی که فرد قصد اصلاح موقت انحنای ستون فقرات خود را داشته باشد، کشش محوری می تواند مفید واقع شود، اما در طولانی مدت تاثیرگذار نیست.
کشش محوری، ستون فقرات را از موقعیت طبیعی خود خارج کرده و به جاذبه اجازه می دهد ستون فقرات را تحت فشار قرار دهد. در این صورت، ممکن است فرد نتواند به راحتی حرکت کند و به این بدین خاطر است که عضلات برای حفظ این موقعیت مجبورند به شدت فعالیت کنند.
بیشتر بخوانید : اختلالات و آسیب های عصب اگزیلاری گردن
اغلب اوقات مشکلات موجود در پوسچر باعث این عارضه می شود. برخی دیگر از دلایل سندرم گردن صاف عبارت است از:
در صورتی که سندرم گردن صاف، وضعیت انحنای سایر بخش های ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهد، مشکلی به نام عارضه کمر سربازان می تواند رخ دهد.
در این عارضه، کمر به شکل غیر طبیعی صاف است. این عارضه می تواند باعث فشرده شدن ستون فقرات و سایش استخوان ها شود.
در موارد شدید، سندرم گردن صاف می تواند منجر به فلج یا از دست دادن توانایی حرکت و از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع شود.
عدم درمان کیفوز گردنی می تواند باعث مشکلات شدیدتر در حرکت، پوسچر، بینایی و سلامت ستون فقرات شود. این بیماری می تواند منجر به عوارضی مانند زیر شود:
اغلب اوقات سندرم گردن صاف می تواند فشار زیادی به رباط پس سری وارد کند. این رباط که پشت گردن قرار گرفته، تعیین می کند فرد چقدر می تواند سر خود را به جلو خم کند.
احتمال آسیب در فرد مبتلا به سندرم گردن صاف بیشتر است. زمانی که فرد نتواند به راحتی حرکت کند، ستون فقرات او نیز نمی تواند شوک های وارده را جذب کند.
از آنجا که این عارضه همواره دردناک نیست، امکان دارد تا زمان ایجاد آسیب، فرد از محدودیت های خود آگاه نباشد.
بیشتر بخوانید : بیرون زدگی دیسک گردن + علائم و درمان
گاهی اوقات سندرم گردن صاف موجب آسیب نخاعی کمر و گردن شود. در صورت آسیب ستون فقرات به این شکل، گاها فرد متوجه علائم زیر می شود:
عدم درمان کیفوز گردنی می تواند عضلات گردن را تضعیف کند. در برخی موارد، عضلات گردن نمی تواند سر را به درستی در بالا نگه دارد. زمانی که سر به جلو می افتد، نمی توان به راحتی مستقیم را نگاه کرد.
بیشتر بخوانید : رادیکلوپاتی گردن + علائم و درمان آن
برای اطلاع از کیفوز گردنی، پزشک پوسچر و تعادل فرد را معاینه کرده و توانایی وی در حرکت آزادانه را بررسی خواهد کرد.
از فرد در مورد آسیب ها یا جراحی های پیشین و زمان اطلاع از وجود مشکل نیز پرسیده خواهد شد.
گاهی برای تایید تشخیص انجام شده، از تصویربرداری، مانند تست اشعه ایکس یا سی تی اسکن کمک گرفته می شود.
اغلب اوقات امکان درمان موفق سندرم گردن صاف به کمک روش های زیر وجود دارد:
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند در انجام تمرینات به منظور تصحیح پوسچر، تقویت عضلات و بازگرداندن بخشی از انحنای ستون فقرات به فرد کمک کند.
یکی از تمریناتی که اغلب تجویز می شود، تمرین انقباض گردنی است که شامل پایین آوردن آرام چانه و کشیدن گردن به عقب به حالت مورب است. طی این تمرین باید احساس کنید در حال کشیدن گردن خود به سمت سقف هستید.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا پزشک می تواند گردن را با کشش نیز درمان کند. این روش از ابزارهایی برای بالا کشیدن گردن استفاده می کند تا به این ترتیب، فضای بیشتری بین استخوان های ستون فقرات فراهم شود. این کار می تواند فشار را از روی عصب ها نیز بردارد.
در صورتی که طب فیزیکی و توانبخشی و کشش موثر نباشد، ممکن است به جراحی نیاز باشد. هدف از جراحی، برداشتن فشار از روی ستون فقرات و عصب ها، توقف درد و کمک به ایستادن، حرکت و نگاه کردن به جلو است.
برای این کار، جراح، تعدادی از استخوان های کوچک گردن را با پیچ ها یا صفحات کوچک به یکدیگر متصل می کند.
روش دیگر شامل خارج کردن بخش کوچکی از استخوان گردن است.
بیشتر بخوانید : درمان تنگی کانال نخاعی کمر یا گردن در شیراز
ماساژ درمانی عارضه گردن سربازان را درمان نخواهد کرد. با این حال تحقیقات نشان می دهد که این روش می تواند به صورت کوتاه مدت گردن درد را تسکین دهد.
گردن به طور طبیعی رو به جلو انحنا دارد. در صورت وارد شدن آسیب یا عدم ترازبندی صحیح گردن، امکان دارد این انحنای طبیعی صاف شود. در برخی موارد، حتی ممکن است این انحنا در جهت مخالف تشکیل شود.
اگر گردن به همین شکل باقی بماند، سندرم گردن صاف یا عارضه گردن سربازان نامیده می شود. این عارضه می تواند منجر به کشیدگی بیش از حد عضلات و رباط ها در سرتاسر پشت و گردن شود.
در مواردی نیز می تواند باعث فشردگی ستون فقرات و در نتیجه، سایش بخش هایی از آن شود. در موارد شدید، سندرم گردن صاف می تواند به ستون فقرات آسیب برساند.
سندرم گردن صاف همیشه باعث ایجاد درد نمی شود. با این وجود، یافتن علت و پیشگیری از تشدید آن اهمیت دارد.
طب فیزیکی و توانبخشی، کشش، ماساژ و جراحی می تواند به اصلاح انحنا کمک کند.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 25 خرداد 1401 07:47
درد لگن یا درد ناحیه پایین شکم در زنان بسیار شایع است و علل زیادی…
وزن بدن نقش مهمی در سلامت زانو دارد، بهویژه زمانی که صحبت از بیماریهایی مانند…
کمر درد مشکلی رایج است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد،…
من 65 ساله هستم و کمر درد دارم. آیا باید نگران باشم؟ بله 5 تا…
درد مفصل آرنج میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و بر فعالیتهای روزانه مثل…
آرتروز زانو یک بیماری فرساینده مفصل است که با درد زانو، سفتی و کاهش قدرت…
نمایش دیدگاه ها
ممنون مفید بود