فلج مغزی، به دسته ای از اختلالات نورولوژیکی اطلاق می شود که مهارت های حرکتی و رشدی را تحت تاثیر قرار می گیرد. این عارضه می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در پوسچر، طرز راه رفتن، حجم عضلانی و هماهنگی حرکت شود.
واژه “مغزی” به بخش مخ در مغز اشاره می کند که عملکرد حرکتی را تنظیم می کند. واژه “فلج” به معنی فلج حرکات ارادی در بخش های معین بدن است.
فلج مغزی، انواع و اقسام مختلف دارد که بر اساس مکان آسیب مغزی مشخصه یابی می شوند. علائم می تواند بر اساس محل و شدت آسیب مغزی متفاوت باشد.
مطابق مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، از هر 345 کودک در ایالات متحده، حدودا یک نفر دچار فلج مغزی می شود.
اغلب اوقات فلج مغزی ناشی از قصور پزشکی قابل پیشگیری است. در این موارد، گزینه های بسیاری برای کمک به خانواده فرد درگیر وجود دارد. برای دریافت مشاوره و کمک به بیماران فلج مغزی برای درمان و فیزیوتراپی فلج مغزی در شیراز با کلینیک دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تماس بگیرید.
بر اساس نحوه مدیریت عارضه، مهارت های حرکتی می تواند به مرور زمان بهتر یا بدتر شود. با وجود اینکه علائم و شدت بیماری از موردی به مورد دیگر متفاوت است، روش های پزشکی و حمایتی بسیاری برای کمک به کودکان مبتلا به فلج مغزی وجود دارد.
بیشتر بخوانید : کوفتگی مغزی چیست + درمان
فلج مغزی ناشی از آسیب به مغز جنین یا نوزاد است. تعیین علت دقیق آسیب مغزی دشوار بوده اما فاکتورهای بسیاری می تواند موجب ابتلای کودک به این عارضه شود.
دلایل شایع فلج مغزی عبارت اند از:
آسیب به بخش هایی از مغز که عملکرد حرکتی را کنترل می کند، می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در حجم عضلاتی، پوسچر، تعادل و حرکت کودک شود.
برخی کودکان در اثر آسیب ناشی از قصور یا اهمال پزشکی دچار فلج مغزی می شوند. این موارد از مراقبت ناکافی متخصصان پزشکی در حین فرآیند تولد نشات می گیرند.
نمونه های اهمال پزشکی که می تواند منجر به فلج مغزی شود عبارت اند از:
متخصصان پزشکی به گونه ای آموزش دیده اند که مراقبت از بیماران در اتاق زایمان را با بالاترین کیفیت به انجام برسانند. آن هایی که در انجام این وظیفه کوتاهی می کنند، باید مسئولیت کار خود را بپذیرند.
بیشتر بخوانید : بهترین مرکز توانبخشی در شیراز
فلج مغزی در نوزادان می تواند باعث علائم فیزیکی و نورولوژیکی متعددی شده و رشد او را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. این علائم فلج مغزی بر اساس شدت و مکان آسیب، می تواند در هر کودک متفاوت باشد.
لازم است والدین و مراقبین، جدول رشد کودک را تحت نظر داشته باشند، زیرا این امکان وجود دارد که مبتلایان به فلج مغزی در مراحل رشد خود دچار تاخیر شده و اطرافیان از آن غافل باشند.
آسیب به مغز در حال رشد می تواند منجر به مشکلات جسمانی متعددی شود که نتیجه ی مستقیم فلج مغزی نیستند. در نتیجه، گاهی کودکان مبتلا به فلج مغزی، عارضه های هم زمان را نیز تجربه می کنند.
عارضه هایی که ممکن است به همراه فلج مغزی رخ دهد عبارت است از:
بیشتر بخوانید : از دست دادن عملکرد عضلانی و درمان
معمولا فلج مغزی بین 18 ماهگی و 5 سالگی تشخیص داده می شود. با وجود اینکه والدین و مراقبین کودک، اولین نفراتی هستند که متوجه علائم فلج مغزی می شوند، اغلب اوقات پزشکان تا زمان بروز علائم بیشتر، تشخیص فوری نمی دهند.
تشخیص فلج مغزی با استفاده از تست های تصویربرداری انجام می شود.
تست هایی که برای تشخیص فلج مغزی به کار می رود عبارت است از:
در صورتی که فکر می کنید کودکتان، علائم فلج مغزی را داراست، مراجعه به یک متخصص ضرورت دارد. این متخصص می تواند کودک را معاینه کرده و برای تشخیص عارضه، تست هایی را انجام دهد.
پس از تشخیص، والدین می توانند مدیریت عارضه کودک خود را آغاز کرده و هرگونه درمان لازم را شروع کنند.
هیچ راهی برای پیشگیری کامل از ابتلا به فلج مغزی وجود ندارد. با این وجود، اقدامات پیشگیرانه بسیاری برای کاهش ریسک تولد کودک مبتلا به فلج مغزی وجود دارد. مراجعات روتین به پزشک در طول دوران بارداری، برای تشخیص هرگونه عارضه و بررسی فاکتورهای ریسک فلج مغزی ضرورت دارد.
مادران باردار نیز می توانند به کمک موارد زیر ریسک بیماری را کاهش دهند:
اقداماتی نیز وجود دارد که می تواند در هنگام تولد از فلج مغزی پیشگیری کند. کادر پزشکی، علائم حیاتی جنین را تحت نظر گرفته و بی خطرترین روش زایمان را انتخاب می کنند.
در صورتی که احساس می کنید خودتان یا کودکتان در خطر هستید، فورا به پزشک اطلاع دهید. هرگونه تاخیر در مراقبت های پزشکی می تواند احتمال ابتلا به فلج مغزی در هنگام تولد را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید : توانبخشی کاربردی در شیراز
پیش بینی فلج مغزی، اثرات بلندمدت عارضه بر قابلیت حرکت، رشد و کیفیت کلی زندگی کودک را پیش بینی می کند. پزشکان، این کار را به کمک معاینه مهارت های حرکتی، رفلاکس ها و مراحل رشد کودک مبتلا انجام می دهند.
فلج مغزی، طول عمر فرد را تحت تاثیر قرار نمی دهد، اما فاکتورهایی وجود دارد که می تواند بر پیش بینی آینده بیماری اثرگذار باشد.
فاکتورهای موثر بر پیش بینی فلج مغزی عبارت اند از:
بر اساس نحوه مدیریت عارضه، علائم فیزیکی و مهارت های حرکتی می تواند به مرور زمان بهتر یا بدتر شود. ممکن است درمان مناسب علائم فیزیکی و نورولوژیکی، پیش بینی را بهبود بخشیده و هرگونه درد را مدیریت کند.
آکادمی کودکان آمریکا، گزارشی را منتشر کرده است که حاوی داده های مربوط به بیش از 1300 مطالعه ای است که روی افراد مبتلا به فلج مغزی انجام شده است.
این گزارش نشان می دهد در بین افراد مبتلا به فلج مغزی:
روش های بسیاری برای درمان علائم فلج مغزی وجود دارد. درمان فعال علائم فلج مغزی، بهترین راه برای تضمین بالاترین کیفیت زندگی کودک در هنگام گذر به دوران بزرگسالی است. پزشک، برنامه درمانی متناسب با نیازهای کودک را طراحی خواهد کرد.
گاهی کودکان مبتلا به فلج مغزی برای کمک به رشد مغزی به مداخله پزشکی زود هنگام نیاز دارند. در این دوران، برای تصحیح یا بهبود برخی محدودیت های حرکتی کودک، فرصت های بیشتری وجود دارد.
روش های مختلف درمان فلج مغزی عبارت اند از:
دارو برای درمان برخی علائم فلج مغزی، از جمله حرکات غیر ارادی، تشنج و انقباض به کار می رود.
دسته بندی های رایج دارویی برای کودکان مبتلا به فلج مغزی شامل موارد زیر است:
روش های تراپی مختلفی برای کمک به درمان علائم فلج مغزی وجود دارد. تراپی می تواند برای بهبود قابلیت حرکت به کار رود.
فیزیوتراپی و روش های درمانی آن می تواند برای درمان فلج مغزی بسیار تاثیر گذار باشد. در فیزیوتراپی از روش های تخصصی از جمله ورزش درمانی و الکتروتراپی (تحریک الکتریکی) و سایر روش ها به تشخیص فیزیوتراپیست برای کمک به بیماران فلج مغزی استفاده می شود.
فیزیوتراپی فلج مغزی امکان کمک کردن و توانبخشی به افراد در سنین مختلف (کودکان، بزرگسالان و سالمندان) را دارا می باشد.
گاهی برای کودکان درگیر مشکلات حرکتی و عضلانی شدید، جراحی توصیه می شود. جراحی می تواند مشکلات حرکتی پاها، زانوها، مفاصل ران، مچ ها و دست ها را تصحیح کرده یا بهبود بخشد. عضلات، تاندون ها، استخوان ها و اعصاب تحت جراحی قرار می گیرند تا حرکت در این نواحی از بدن بهبود یابد.
جراحی فلج مغزی می تواند:
هدف از استفاده از وسایل کمک حرکتی، کمک به حرکت آسان تر کودکان درگیر فلج مغزی و بهبود کیفیت زندگی و استقلال او است.
انواع وسایل کمک حرکتی عبارت اند از:
وسایل کمکی مخصوص می تواند به مبتلایان به فلج مغزی که درگیر مشکلات ارتباطی، شنوایی و بینایی هستند، کمک کند.
انواع وسایل کمکی عبارت اند از:
پرداخت هزینه های مراقبت از کودک مبتلا به فلج مغزی برای بسیاری از خانواده ها دشوار است. گروه ها و موسسات خیریه متعددی وجود دارد که با پرداخت کمک های مالی، بار مالی وارد بر خانواده را کاهش می دهند. انواع و اقسام کمک های دولتی نیز برای کمک به پوشش هزینه های درمانی وجود دارد.
شکل دیگری از کمک های مالی، درخواست غرامت از دادگاه است. اگر بر این باورید فلج مغزی کودکتان قابل پیشگیری بوده و ناشی از قصور پزشکی است، می توانید از طریق قضایی اقدام کنید.
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی و مفاصل، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با شماره تلفن های 07132357021 یا 09337255000 تماس بگیرید.
آدرس کلینیک : شیراز، خیابان زند، روبروی بیمارستان فقیهی (سعدی)، حد فاصل صورتگر و پوستچی، ساختمان هانیه، طبقه دوم، واحد 7
این پست آخرین بار ویرایش شد در 8 شهریور 1401 08:13
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…
سلامت لگن جنبه مهمی از سلامت عمومی افراد است، اما اغلب نادیده گرفته می شود.…
تعداد افرادی که از مشکلات دیسک کمر رنج میبرند زیاد هستند. سطح شدت این مشکلات…
درمان واریس در شیراز یکی از دلایلی است که روزانه به ما جهت بهبود رگهای…
روماتیسم که به عنوان آرتریت روماتوئید (RA) نیز شناخته میشود، یک بیماری خودایمنی است که…