در این مقاله به بررسی علت ها، علائم، و تشخیص تنگی کانال نخاعی کمر و گردن پرداخته و راه کارهای طب فیزیکی و توانبخشی را برای درمان این مشکل بررسی خواهیم کرد.
تخمین زده می شود 80% از افراد، در طول زندگی خود، شکلی از کمردرد یا گردن درد را تجربه می کنند. تنگی کانال نخاعی کمر یا گردن می تواند یکی از دلایل کمردرد و گردن درد باشد.
این عارضه، مهره های ستون فقرات را تحت تاثیر قرار داده و حفره داخلی این استخوان ها را که محل عبور نخاع و اعصاب است، باریک می کند.
برای درمان تنگی کانال نخاعی کمر یا گردن در شیراز با کلینیک دکتر زهره عشقی، پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تماس بگیرید.
تنگی کانال نخاعی، به معنی باریک شدن فضای داخلی مهره های ستون فقرات است که منجر به فشار بیش از حد بر طناب نخاعی یا اعصاب می شود.
تنگی کانال نخاعی می تواند در گردن یا کمر رخ دهد.
دلایل شایع تنگی کانال نخاعی به فرآیند استهلاک در ستون فقرات مرتبط هستند:
گاهی این زائده استخوانی بر اعصاب، در نقطه ای که از کانال ستون فقرات خارج می شوند، فشار وارد می کند.
کاهش فاصله بین مهره ها، فضای لازم برای عبور عصب از نخاع را کاهش می دهد.
تنگی کانال نخاعی می تواند باعث ایجاد علائمی شود، نظیر:
در صورت وجود تنگی کانال نخاعی در گردن، ممکن است ضعف، بی حسی و درد در یک یا هر دو دست و گاهی پاها ایجاد شود که وقوع هر یک به عصب های درگیر بستگی دارد.
در اکثر موارد، خود گردن نیز دچار درد می شود.
در صورت وجود تنگی کانال نخاعی در کمر، ممکن است فرد در کمر و یک یا هر دو پا احساس درد، بی حسی و ضعف داشته باشد اما در دست ها این علائم دیده نمی شود. گاهی علائم با راه رفتن، تشدید شده و با نشستن بهبود می یابد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، با انجام معاینه کامل و گرفتن شرح حال بیمارو در صورت لزوم با استفاده از تصویر برداری ها به تشخیص دقیق تنگی کانال نخاعی کمک میکند. در برخی موارد، او اقدامات زیر را نیز انجام خواهد داد:
در صورت وجود ضعف عضلانی، از دست رفتن قدرت حسی یا درد شدید، ممکن است به تست های تشخیصی مانند اشعه ایکس یا ام آر آی نیز نیاز باشد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با همکاری با پزشکان و سایر اعضای کادر درمان، به فرد تضمین می دهند تشخیص صحیح انجام شده و درمان مناسب در نظر گرفته شده است.
تحقیقات نشان می دهد در اکثر موارد شدید تنگی کانال نخاعی، درمان های سنتی مانند طب فیزیکی و توانبخشی، نتایج بهتری نسبت به جراحی دارد.
هدف کلی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی این است که به فرد کمک کند به شرکت در فعالیت های روزانه خود ادامه دهد.
او، برنامه درمانی را تدوین خواهد کرد که بر پایه یافته های حاصل از ارزیابی و همچنین اهداف شخصی فرد است.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، برنامه درمانی مخصوصی را متناسب با نیازها و اهداف فرد طراحی خواهد کرد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
حرکت آرام: متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، حرکات مخصوصی را به فرد آموزش می دهد تا بدین وسیله فشار را از روی ریشه عصب برداشته و به تسکین درد کمک کند.
تمرینات محدوده حرکتی و کششی : به منظور بهبود حرکت در مفاصل و عضلات ستون فقرات و اندام ها، تمرینات مخصوصی به فرد آموزش داده می شود.
اغلب اوقات بهبود حرکت در یک مفصل، کلید کاهش درد است.
تمرینات استقامتی: عضلات قوی در تنه (شکم و پشت)، به عنوان پشتیبانی برای مفاصل ستون فقرات عمل می کند و عضلات قوی در دست و پا به کاهش بار وارد بر مفاصل ستون فقرات کمک می کند.
تمرینات هوازی : حرکات هوازی به فرد آموزش داده می شود تا تحمل انجام فعالیت هایی مانند راه رفتن که ممکن است تحت تاثیر تنگی کانال نخاعی قرار گرفته باشد، افزایش یابد.
این تمرینات ممکن است زیاد به نظر برسد اما نگران نباشید. تحقیقات نشان می دهد هرچه تمرینات بیشتر باشد، سرعت خلاص شدن از درد و علائم دیگر بیشتر خواهد بود!
گاهی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تصمیم می گیرد از ترکیبی از درمان های دیگر استفاده کند، از جمله:
منوال تراپی یا درمان دستی : متخصص طب فیزیکی و توانبخشی از روش های مختلف منوال تراپی یا درمان دستی مانند ماساژ برای بهبود حرکت مفاصل سفت استفاده می کند.
استفاده از تجهیزات : گاهی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، استفاده از برخی تجهیزات توانبخشی را تجویز خواهد کرد – مانند یک ابزار مهاری مخصوص که به تردمیل وصل شده و به کاهش فشار وارد بر اعصاب ستون فقرات در زمان راه رفتن کمک می کند.
آموزش طرز قرارگیری بدن : به بیمار آموزش داده می شود چگونه می توان با ایجاد تغییرات ساده در چگونگی ایستادن، راه رفتن و نشستن، فشار را از روی اعصاب کاهش داد.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند به طراحی برنامه تناسب اندام فرد کمک کند.
تمریناتی وجود دارد که نسبت به سایر تمرین ها، برای افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی مناسب تر بوده و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند به فرد بیاموزد از کدام تمرینات و فعالیت ها پرهیز کند.
برای مثال، معمولا راه رفتن از نشستن دردناک تر است، دوچرخه سواری می تواند روش بهتری برای انجام فعالیت فیزیکی منظم باشد.
کمردرد در هر فرد، متفاوت و منحصر به فرد است. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، برنامه تمرینی به خصوصی را بر اساس معاینات حرکت، وضعیت سلامت و اهداف فرد طراحی خواهد کرد.
تمام متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی با آموزش و تجریبات کافی قادرند افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی را درمان کنند، اما نیاز است موارد زیر در نظر گرفته شود:
نکات کلی برای یافتن متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:
دکتر زهره عشقی پزشک متخصص طب فیزیکی و توانخبشی در شیراز، ارائه کننده خدمات درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی در شیراز، برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با اطلاعات صفحه تماس با ما و مطب ارتباط برقرار کنید.
این پست آخرین بار ویرایش شد در 31 فروردین 1401 19:33
وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شدهاید، باید به حرکت دادن…
علت زانو درد میتواند انواع آسیبها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…
اگر در شیراز زندگی میکنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…
اگر برای درمان سیاتیک در شیراز به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید، احتمالا شما را برای…
روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing Spondylitis) نوع نادری از آرتریت پیشرونده است که…