فیزیوتراپی پا یک روش درمانی مؤثر برای تسکین پا درد است که به کاهش درد، تورم و التهاب کمک کرده و منجر به بهبود دامنه حرکتی و تسریع روند بهبودی می شود.

پا درد به طور ویژه برای ورزشکاران یا کسانی که به گونه ای فعال و مستمر به دنبال سلامت جسمانی هستند، دردی بسیار آزار دهنده است.

در صورتی که پا درد شدید و مداوم باشد، نیاز است که با مراجعه به پزشک و یا مشورت با یک فیزیوتراپیست و انجام بررسی های لازم از جدی نبودن این عارضه اطمینان حاصل گردد.

تشخیص و درمان به موقع این عارضه از بدتر شدن درد و بروز مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری می کند.

فیزیوتراپیست از طریق ارزیابی و طراحی یک برنامه درمانی شخصی سازی شده به تسکین درد و بازیابی عملکرد پا کمک میکند. برای دریافت انواع خدمات فیزیوتراپی پا و مچ پا به کلینیک فیزیوتراپی مهراز در شیراز مراجعه کنید.

انواع آسیب دیدگی و درد پا

فیزیوتراپیست با تشخیص آسیب ها و علل مختلف ایجاد درد در ناحیه پا نسبت به فیزیوتراپی و درمان پا اقدام می کند.

برخی از این آسیب های قابل درمان عبارتند از:

آسیب دیدگی ماهیچه پشت ساق پا

حوادثی مانند افتادن، پرش نامناسب (که معمولاً در بسکتبال دیده می‌شود) و دویدن مداوم روی سطوح سخت منجر به پارگی یا کشیدگی عضلات اطراف ساق پا می شوند.

آسیب دیدگی عضلات همسترینگ

عضلات همسترینگ گروهی از سه عضله هستند که در پشت ران قرار دارند و عضلات پشت ران را تقویت می کنند. برخی از شایع‌ترین حوادثی که باعث آسیب به عضلات همسترینگ می شوند عبارتند از:

  • فشار و حرکات مکرر و مداوم ورزشی
  • کشیدگی لگن با قرار گرفتن در وضعیت نامناسب
  • آسیب‌های ناشی از وزنه‌ برداری به دلیل فرم ضعیف یا وزنه های بیش از حد سنگین

تاندونیت و پارگی آشیل

تاندون آشیل قوی ترین زردپی در پای انسان است. تاندونیت آشیل بیشتر در ورزش هایی مانند بسکتبال، فوتبال، دو و میدانی یا تنیس که دارای حرکات تکراری و پر برخورد هستند، رخ می دهد.

آسیب های عضلات چهارسر ران

عضلات چهارسر ران گروهی متشکل از چهار عضله در جلوی ران هستند. حوادثی مانند افتادن، پرش نادرست، انجام اسکوات با فرم ضعیف یا هر ورزشی که مستقیماً جلوی ساق پا را درگیر می کند منجر به آسیب عضلات چهارسر ران می شوند.

بیشتر بخوانید : درمان درد کشاله ران

درد سیاتیک

سیاتیک می تواند انواع مختلفی داشته باشد. ایجاد فشار بر روی عصب سیاتیک و بافت های اطراف آن باعث اختلال در عملکرد و درد شدید در برخی از بیماران خواهد شد. درد سیاتیک اغلب به صورت دردی تیر کشنده در ناحیه کمر، ران ها، پشت و پایین پا احساس می شود.

تمرینات مربوط به عضلات ران، عضلات باسن و لگن در کاهش درد سیاتیک اثر بخشی بسیار بالایی دارند.

نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی شایع‌ترین عارضه دیابت است که منجر به درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا حتی ضعف در پاها می شود.

آسیب های ناشی از دویدن

این آسیب‌ ها در اثر استفاده بیش از حد و سایش طولانی مدت در طول دویدن رخ می دهند. رایج ترین آسیب‌‌های ناشی از دویدن عبارتند از:

بهبودی بعد از عمل جراحی

آن دسته از بیمارانی که بعد از گذشت چندین ماه از عمل جراحی به بهبودی دست نیافته اند، نیاز است که با یک فیزیوتراپیست مشورت کنند.

فیزیوتراپیست با طراحی یک برنامه درمانی شخصی سازی شده و تمرینات فیزیوتراپی پا به درمان ضعف عضلانی و افزایش دامنه حرکتی مفاصل به بیمار کمک می کند.

بیشتر بخوانید : درمان شکستگی مچ پا

تاندونوپاتی عضلات ساق پا

تاندونوپاتی، تحریک یا التهاب یکی از تاندون های ساق پا است که باعث درد و کاهش عملکرد فرد می شود. این عارضه به دنبال فعالیت هایی مانند دویدن، رقصیدن، دوچرخه سواری، وزنه برداری و حتی نشستن برای مدت طولانی پیش می آید.

بیماری شریان محیطی (بیماری عروق خونی)

بر اثر این بیماری، عروق خونی باریک و مسدود می شود و همین امر باعث محدود شدن جریان خون به تمام نقاط بدن مخصوصا پاها می گردد. فرد مبتلا، از پا درد شکایت می کند.

آسیب های کشیدگی کشاله ران، عضلات داخلی ران و ماهیچه‌ های نزدیک ‌کننده ران

آسیب های کشیدگی کشاله ران و عضلات داخلی ران از حوادث رایجی هستند که بر اثر ضربه و یا به دنبال فعالیت های شدید بدنی حین ورزش به وجود می آیند. از جمله این ورزش ها می توان به هاکی روی یخ، ساکر، فوتبال، راگبی اشاره کرد که فشار زیادی بر ماهیچه های نزدیک کننده ران وارد می کنند.

استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید

استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید از بیماری های دژنراتیو مفصلی به شمار می آیند که به دلیل مالش استخوان ها بر روی دیگری رخ می دهند. در نتیجه این بیماری، کلسیم در یکی از بافت های بدن جمع می شود.

فرد مبتلا از کاهش دامنه حرکتی رنج می برد و احتمال بروز برخی از مشکلات برای آن ها در آینده زیاد است.

بیشتر بخوانید : درمان پای پرانتزی در شیراز

شکستگی تنشی استخوان پا

این عارضه در اثر نیروهای کم ولی تکرار شونده و در اثر خستگی استخوان رخ می دهد.

در کلینیک فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست ها به کمک روش های درمانی مختلف به تسکین پا درد کمک می کنند.

بعد از ارزیابی سطح عملکرد بیمار، فیزیوتراپیست با ایجاد یک روش درمانی مناسب و شخصی سازی شده علاوه بر تقویت عضلات، افزایش دامنه حرکتی و تسکین درد، فرم و دوز مناسب فعالیت های روزانه را به بیمار آموزش می دهد.

فیزیوتراپیست به بیمار آموزش می دهد که با انجام تمرینات در خانه از بروز درد و همچنین آسیب های مجدد در آینده در امان بماند.

فیزیوتراپی پا برای مدیریت درد

یکی از دغدغه اصلی فیزیوتراپیست ها آموزش روشی موثر به بیمار به منظور درمان، پیشگیری و مدیریت درد است.

یک برنامه درمانی شخصی سازی برای بهبود عملکرد، کاهش خطر آسیب مجدد و اطمینان از توانایی جهت انجام فعالیت های روزمره زندگی بدون محدودیت، لازم و ضروری است.

فیزیوتراپیست با ارزیابی مجدد بیمار در هر جلسه تلاش می کند تا آسیب ها را بهتر درک کرده و نواحی خاصی از بدن که نیاز به درمان و آموزش دارند را مورد هدف قرار دهد.

در بیشتر مراکز فیزیوتراپی، از تکنیک های درمان دستی برای کاهش تنش عضلانی یا کمک به کاهش علائم درد بهره مند می شوند.

در صورت تشدید علائم، امکان جایگزین کردن روش هایی مانند التراسوند درمانی و تحریک الکتریکی برای کاهش علائم وجود دارد.

بیشتر بخوانید : جراحی کف پای صاف در شیراز + مزایا و معایب

فیزیوتراپی پا برای بازگرداندن عملکرد

فیزیوتراپیست با ایجاد یک برنامه درمانی مناسب و تمرین در خانه به بیمار کمک می کند تا فعالیت هایی از قبیل دویدن، راه رفتن، نشستن، ایستادن، بالا رفتن از پله ها، نشستن و برخاستن از تخت یا صندلی را به خوبی انجام دهد و همچنین بدون هیچ محدودیتی به فعالیت های روزانه و عملکرد قبلی بازگردانده شود.

تمرینات کششی

بهبود انعطاف پذیری و جلوگیری از آسیب های احتمالی در آینده از فواید تمرینات کششی محسوب می شوند.

حرکات کششی اعم از ایستا و پویا علاوه بر تسکین درد موجب بهبود کیفیت بافت عضلانی می شوند. اگر فاشیا با مشکل جدی مواجه شود، ماساژ عضله ها با فوم رولر توصیه می شود.

هدف از فیزیوتراپی پا، افزایش انعطاف پذیری و همچنین قدرت بدن برای بهبود دامنه حرکتی بیمار است. انعطاف پذیری بسیار مهم است، زیرا سفت شدن بیش از حد عضلات علاوه بر کاهش دامنه حرکتی، فرد را در معرض خطر آسیب مجدد قرار می دهد.

خود مدیریتی

انجام توصیه های تمرینی در طول هفته در خانه به درستی و به همان کیفیتی که در زمان درمان توسط فیزیوتراپیست انجام می شود، به روند درمان و همچنین بهبودی کمک شایانی خواهد کرد. فیزیوتراپی پا باید تا زمانی که بیمار بتواند وضعیت خود را در خانه مدیریت کند، ادامه داشته باشد.

خود مدیریتی بدین معنی است که بیمار الگوهای حرکتی که باعث درد می‌شوند را درک کرده و از فعالیت یا تمرین‌هایی که باعث آسیب مجدد یا تشدید علائم می‌ شوند خودداری کند.

دامنه حرکتی

سفت شدن عضلات یا محدود شدن حرکت مفصل باعث بروز علائمی از جمله درد و سفتی بیش از حد می شود. پزشکان متخصص بر افزایش دامنه حرکتی و بهبود تون و قدرت عضلات کار تمرکز می کنند.

انجام حرکات کششی استاتیک طولانی مدت علاوه بر ریلکس کردن بافت ها باعث افزایش دامنه حرکتی بدون احساس درد در بیمار می شود.

بیشتر بخوانید : درمان کشیدگی مچ پا + علائم و تشخیص

تمرینات استقامتی

اولین گام در جهت بهبودی و درمان، حذف عامل ایجاد آسیب به پا و بازگرداندن قدرت و استقامت به بدن است. تمرین‌هایی که عضلات اطراف مفاصل آسیب ‌دیده و مجاور آن را تقویت می‌کند باعث تقویت آن ناحیه و بهبود دامنه حرکات خواهند شد.

فیزیوتراپیست با برنامه های درمانی شخصی سازی شده به بر طرف کردن نیازهای منحصر به فرد بیمار و همچنین مشکلاتی که منجر به آسیب دیدگی بخش خاصی از ساق پا می شود، کمک خواهد کرد.

تمرینات تعادلی

تعادل برای همه انسان ها به خصوص سالمندان و به منظور بهبود آمادگی عملکردی بسیار مهم است. فیزیوتراپیست با بهره گیری از تمرینات تعادلی مختلف، وضعیت تعادلی بیمار را ارزیابی می کند و سپس روش های درمانی مناسب را برای بهبود تعادل در سطوح مختلف حرکتی به کار می گیرد.

حفظ تعادل برای انجام فعالیت های بدنی در هر سطحی بسیار ضروری و حیاتی است. درمان فیزیوتراپی به افراد کمک می کند تا بدون درد و رنج بتوانند از انجام فعالیت‌های روزمره و یا حرکات ورزشی برای تناسب اندام لذت ببرند.

بیشتر بخوانید : 6 تمرین موثر برای خارپاشنه

دلایل شایع پا درد

پا درد می تواند از آسیب یا التهاب مفاصل مانند آرتریت و آسیب عصبی که دردی بسیار آزار دهنده است و یا مشکلات گردش خون ناشی شود. در این شرایط، احساس بی حسی، سوزن سوزن شدن و گرفتگی در پاها احساس می شود. بعضی مواقع درد در ناحیه پا می تواند ناشی از افسردگی باشد.

درد پا بیشتر از همه به دلیل استفاده بیش از حد پاها و استفاده نادرست از اندام تحتانی است. استفاده مکرر یا نادرست از بدن باعث التهاب و درد خواهد شد.

مجید حسن بیگی فیزیوتراپیست و عضو انجمن فیزیوتراپی ایران در شیراز، ارائه کننده خدمات فیزیوتراپی در شیراز. برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان با کلینیک فیزیوتراپی مهراز، با شماره تلفن 09010384525 تماس بگیرید.

آدرس کلینیک فیزیوتراپی مهراز: شیراز، خیابان اردیبهشت غربی، تقاطع خیابان فلسطین (باغشاه) و اردیبهشت، ساختمان امیران، طبقه 4

این پست آخرین بار ویرایش شد در 15 آذر 1401 07:13

دکتر زهره عشقی

پستهای اخیر

درمان تخریب مفصل در شیراز (دژنراتیو مفصل)

آرتروز اصطلاحی عمومی به معنای التهاب مفصل است. استئوآرتریت که به آن بیماری دژنراتیو مفصل…

3 هفته

کشیدن درد از کشاله ران به زانو : چرا؟

این درد رایج، حسی مثل کشیدگی عضلات دارد اما اغلب پیچیده‌تر است. در ادامه درباره…

4 هفته

طب فیزیکی و توانبخشی روماتیسم ستون فقرات شیراز

وقتی دچار بیماری روماتیسم ستون فقرات یا همان اسپوندیلیت آنکیلوزان شده‌اید، باید به حرکت دادن…

1 ماه

دکتر زانو در شیراز : (درمان تحت نظر پزشک متخصص)

علت زانو درد می‌تواند انواع آسیب‌ها یا مشکلات باشد. برخی عوامل اصلی که باعث ایجاد…

1 ماه

طب فیزیکی دیسک کمر در شیراز

اگر در شیراز زندگی می‌کنید و درگیر بیرون زدگی دیسک کمر هستید، طب فیزیکی و…

2 ماه

دکتر گردن درد در شیراز

بیمارانی که از گردن درد حاد یا مزمن رنج می‌برند، اغلب به یک متخصص درد…

2 ماه